Myteknuser vinder pris for at inspirere andre

At inspirere andre unge til praktisk forandring og til at arbejde med klima og bæredygtig landbrugsproduktion er et vigtigt element for grøn omstilling i praksis. 

Det anerkender Nykredit, Forenet Kredit og Landbrug & Fødevarer, og derfor uddeler de tre parter - i samarbejde med LandboUngdom - en Klima- og bæredygtighedspris til unge. Prisen gives til en person i landbruget, som har gjort sig bemærket under temaet »klima og bæredygtighed i landbruget«.

Og det er der mange unge, der gør, kan en tilfreds jury konstatere.

Blandt de stærke indstillinger til prisen på 15.000 kroner var der i år tre finalister, og det endte med at være Frederik Vilhelm Larsen på 28 år, som løb med prisen, der blev givet på Asmildkloster Landbrugsskole. 

Frederik er uddannet landmand og arbejder som planteavlsrådgiver. Han vandt for sin evne til at kommunikere om bæredygtighed og klima gennem mange forskellige kommunikationskanaler, blandt andet podcast og Effektivt Landbrugs serie Myteknuserne på YouTube. Frederik er også særdeles aktiv på Twitter.

De andre finalister var Mai Christensen på 22 år, der er under uddannelse til produktionsleder på Nordjyllands Landbrugsskole. Hun blev Indstillet for en opgave om etablering af en griseproduktion med fokus på klimavenlig og bæredygtig produktion, og for sin evne til at debattere emnet. Derudover var Søren Ingwersen på 23 år indstillet. Han er uddannet agrarøkonom og arbejder som driftsleder på Bygholm Landbrugsskole. Han blev indstillet for sit aktive arbejde for at formidle, demonstrere og afprøve forskellige tiltag, der kan få elever og andre til at interessere sig for bæredygtighed og klimavenlig planteavl. Søren har desuden hjemmesiden www.stribedyrkning.dk med videoer og observationer fra marken.

- Frederik Vilhelm Larsen er meget dedikeret og respekteret for sin evne til at kommunikere. Han formår at brede viden om klima- og bæredygtighed ud via mange kanaler – og på en måde som på én gang er let tilgængelig og har et højt niveau, både i substans og formidling. Han påtager sig et ansvar for at formidle og inspirere andre unge til at tænke nyt. Det er vigtigt, for de unge er fremtidens landmænd og derfor helt centrale for den grønne omstilling og fremtidens bæredygtige og klima-optimerede landbrugsproduktion, siger formanden for juryen, Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør i Nykredit.

Prismodtageren Frederik Vilhelm Larsen var selvsagt meget glad for prisen.

- I de fleste tilfælde er der rigtig god sammenhæng mellem at gøre noget godt for sin bundlinje og samtidig levere klima- og bæredygtighedsforbedringer. Det motiverer mig at skabe denne bro ved at inspirere samt formidle svære emner på en praktisk håndgribelig måde, siger han.

 

Læs også