bannerPos

Arla vil belønne landmænd, der laver klimatjek

Arla-andelshaveren får mulighed for at få udbetalt en eurocent pr. kilo på betingelse af, at han har gennemført en kortlægning af bedriftens køer, produktion, foderforbrug, energi, brændstof og andre forhold, som har noget med bedriftens klimapåvirkning at gøre. Arkivfoto: Erik Hansen
14-11-2019 11:38
Arla vil nu give landmænd, der laver et klimatjek på deres bedrift, kontante fordele. Målet er at reducere CO2-udledningen på gårdniveau med 3 procent årligt.

Nu skal andelshaverne i Arla belønnes, hvis de gennemfører et klimatjek af deres bedrift, mener mejeriselskabet, der vil have CO2-udledningen på gårdniveau til at falde med tre procent årligt.

Belønningen til de mælkeproducenter, der gennemfører tjekket, bliver en bedre mælke-afregning, oplyser Arla i en pressemeddelelse.

Konkret får en andelshaver mulighed for at få udbetalt en eurocent pr. kilo på betingelse af, at han har gennemført en kortlægning af bedriftens køer, produktion, foderforbrug, energi, brændstof og andre forhold, som har noget med bedriftens klimapåvirkning at gøre. Herefter vil Arla bruge dataene til benchmark, videndeling, m.m.

Arla forventer at have tilbuddet klar i begyndelsen af 2020. Tilbuddet indebærer rådgivning i, hvordan man sænker CO2-udslippet fra bedriften.

Er i forvejen i spidsen

Arlas initiativ er det første i branchen, som på tværs af syv lande skal tredoble hastigheden af gårdenes CO2-reduktioner over de næste ti år. De standardiserede klimatjek giver samtidig Arla et af verdens største sæt af eksternt verificerede klimadata fra mælkeproduktionen.

I forvejen udleder Arla Foods' andelshavere i gennemsnit 50 procent mindre CO2 pr. liter mælk end det globale gennemsnit for mælkeproduktion. I alt producerer Arla-landmændene årligt 14 milliarder liter mælk.

Jan Toft Nørgaard, der er formand i Arla, forklarer, at Arla har et stærkt ønske om at opnå en endnu bedre balance mellem næringsstoffer og CO2-udledning.

- Arlas landmænd har allerede reduceret deres udledninger med 24 procent siden 1990, men vi ved at det ikke er nok. Som i alle andre brancher er vi nødt til at gøre mere – og hurtigere, siger han.

Klimatjek på danske gårde

1.350 danske bedrifter har siden 2013 været igennem et klimatjek, som Arlas nye klimatjek bygger på.

Arla har sat et mål om at reducere CO2-udledningen i mælkeproduktionen med 30 procent inden 2030 og gøre mælkeproduktionen klimaneutral i 2050. 

mip

Arlas klimatjek

  • Det frivillige klimatjek skal hjælpe landmændene med at identificere udledninger på deres gårde og give et klart billede af de tiltag, som landmændene kan benytte til at reducere udledningerne yderligere 

  • Hver Arla-landmand skal indtaste oplysninger om alt fra antallet af køer på gården, hvordan staldene er udformede, mængden af mælk de leverer, foderforbrug og -produktion, brug af energi og brændstof samt mængden af vedvarende energi, der produceres 

  • Klimatjekket omfatter et digitalt rapporteringsværktøj, som alle landmænd skal benytte til at indsende deres klimadata. Dataene verificeres af en ekstern rådgiver, som aflægger besøg på de enkelte gårde for at vejlede til forbedringer

  • Kulstofindlejring (opsamling og lagring af kulstof i jorden) indgår ikke i det aktuelle klimatjek

Højesteret gav skatteyder mulighed for at vælge om i selvangivelsen

Hvis en skatteyder havde været klar over, at skattemyn­dig­hederne ikke ville godkende tab på blandt andet aktier som fradragsberettiget, ville han have selvangivet sine lån anderledes. Derfor havde han krav på omvalg, fastslår Højesteret i en dom.

Kan traktorerne klare det finske klima, kan de klare sig under alle forhold

Valtras testfolk kører de nye traktorer 800 km nordpå til det barske Lapland. Og i fabrikkens testcenter fryses de ned til minus 40 grader.

19 danske landmænd besøger finske Valtra i denne uge

Selv om der i dag sælges en del færre traktorer i Danmark end for få år siden, sælges der nu flere hestekræfter. En gruppe danske landmænd så i onsdags på produktionen af moderne traktorer, der er skræddersyede efter individuelle ønsker.

Ny udbyder af autovacciner

I september 2019 blev det meldt ud, at DTU Veterinærinstituttet ikke længere kunne modtage ordrer på autovacciner efter den 11. oktober 2019. Nu er en ny udbyder fundet.

Plads til mere lysin og protein i foderblandinger

Foderet er blevet billigt i forhold til den rekordhøje notering, og derfor er der penge i at skrue op for minimumsindholdet af næringsstoffer i blandingerne.

Tre måder hvor landbruget kan vinde klimakampen

Metan-emhætte, planteforædling og grønne fly er altsammen områder, hvor danske landmænd kan ende med at spille en kæmpe rolle, mener Asger Christensen.

Olieprisen er blevet for lav for OPEC-landene

OPEC-landene vil kæmpe med næb og klør for at få olieprisen over 60 dollar. Rusland vil også gerne hjælpe til med at gøre olieproduktion økonomisk fordelagtigt igen.

Branchen bakker op om miljøministers brug af miljøgaranti

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil fastholde dansk grænseværdi for tungmetallet cadmium i handelsgødning, som ellers står til at blive hævet som følge af EU-regler i 2022. Det sker med fuld opbakning fra korn- og foderstofbranchen i Danmark.
Side 1 af 1756 (35116 artikler)Prev1234567175417551756Next