Rugbrød vinder indpas som danskernes aftensmad
En ny undersøgelse for Fuldkornspartnerskabet viser, at danskerne i stigende grad spiser rugbrød til aftensmad. 95 procent prioriterer smag, mens klima og pris spiller en mindre rolle.

Rugbrød bliver i højere grad taget ud af posen til aftenmåltider. Arkivfoto
To ud af tre danskere synes, at rugbrødsmadder er helt passende som aftensmad.
Det viser en ny undersøgelse foretaget for Fuldkornspartnerskabet af analysevirksomheden Quantic Research i september 2025 blandt 1.022 respondenter.
En femtedel af de adspurgte mener dog, at rugbrød udelukkende hører hjemme på frokostbordet. Spørgsmålet deler altså danskerne, men næsten alle er enige om, at maden skal smage godt og mætte. Hele 95 procent prioriterer smag, mens 94 procent vægter mæthed.
Pris og klima spiller også en rolle for nogle. 51 procent ser prisen som vigtig, mens 27 procent tænker på klimaet, når de laver mad.
God ide
- Det er positivt, at mange ser rugbrød som en del af aftensmaden. Rugbrød er en nem måde at få lidt mere fuldkorn på tallerkenen i en travl hverdag, siger enhedschef Kirstine Hartvig Mahler ved Fødevarestyrelsen og tilføjer:
Hun fremhæver, at både rugbrød og andre fuldkornsprodukter som pasta eller gryn bidrager med vitaminer, mineraler og kostfibre og samtidig har et lavt klimaaftryk.
- Uanset om man er til rugbrød med fiskefrikadeller eller fuldkornspasta med pesto, er det en god idé at vælge et produkt med masser af fuldkorn. Korn og gryn mætter godt, er rig på vitaminer, mineraler og kostfibre og er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk, siger Kirstine Hartvig Mahler.
Undersøgelsen er en del af Fuldkornspartnerskabets arbejde med at fremme danskeres kendskab til fuldkorn og dets sundheds- og klimaeffekter.
Rugbrød er en nem måde at få lidt mere fuldkorn på tallerkenen i en travl hverdag
Kirstine Hartvig Mahler, enhedschef, Fødevarestyrelsen










































