Velkommen hos Loppen: Landbrugsformidling til de mindste

For nylig åbnede Landbrugets Oplevelsesplads – også kendt som Loppen – udenfor Holstebro. Og det skabte stor glæde for store og små.

Dyrene og deres faciliteter var i høj grad med til at vække nysgerrighed hos de mange børn på Loppen. Der var også kamp om at få plads oppe i den stedlige minilæsser. Jorden skulle pløjes forud for, at kartoflerne skulle sættes. Og det foregik på gode gamle maner. Da jorden var klar, kunne de små komme i gang med at sætte kartoflerne. Til efteråret kan børn få en pose kartofler med sig hjem, når de skal tages op igen. Det er meget vigtigt at lære den yngre generation, hvor maden kommer fra, lød det fra Kristian Gade, formand for Holstebro-Struer Landboforening.

Hvad gør man, hvis man gerne vil skabe bedre viden og forståelse om, hvad det vil sige at drive landbrug i Danmark? I Holstebro tager man nogle ildsjæle, indretter to hektar jord til forskellige landbrugsaktiviteter, og så inviterer man en masse børn fra børnehaver og dagninstitutioner, og så får man Loppen - Landbrugets Oplevelsesplads.

Efter en succesfuld åbning i 2022, hvor primus motor for projektet, landmand Anders Ørts fik Landbrugets Samfundspris blandt andet for initiativet, glædede han sig til at komme i gang med anden sæson på pladsen, der ligger ved Maarbjerg Kirke lige der, hvor motorvejen mod Herning starter.

- Jeg er jo rigtig glad for, at der er så mange, der har taget imod tilbuddet om at komme herud. Og jeg kan jo se at børnene, de hygger sig med at gå rundt ved gederne og se på grise og køer og får. Og om lidt, så skal vi sætte kartofler, og der bliver sået blomster. Og de leger med halmballer. Og børnene, de er jo bare glade. Det er jo det hele værd, siger Anders Ørts.

Kun positiv respons

Det lokale initiativ, der er arrangeret af Holstebro-Struer Landboforening, har været en succes.

- Vi har kun hørt positivt omtale af det. og stor interesse. Vi har jo åbent (med bemanding, red.) hver tirsdag mellem 9 og 11, men også på andre tidspunkter går folk og kigger på det. Og vi har jo nogle pensionerede landmænd, som passer det herude. Og de går jo og snakker med børnene og de voksne, der kommer herud, lyder det fra Anders Ørts.

Udover kartofler og dyrepasning er der også lavet lidt om i forhold til 2022. Det er sket med ankomsten af en frilandsso.

- Sidste år havde vi bare nogle grise herude, som vi fedede op. I år har vi fået en frilandsso med grise herud, lyder det fra Anders Ørts.

Gade: Vigtigt med formidling

Også formand for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade, var mødt op til åbningen, og han var i lige så godt humør som Anders Ørts. For det betyder meget for landboforeningen at kunne formidle viden om landbrug til de allermindste.

- Det er jo super. Landboforeningen agerer jo i mange ting politisk, men formidling er jo en af de vigtigste ting vi har. Der er jo ikke ret mange, der ved, hvor maden egentlig kommer fra i dag. Det her er sådan set et rigtig god sted, hvor vi kan vise, at når de får grise, frikadeller eller bøffer, så kommer det fra nogle af de dyr her, siger Kristian Gade og fortsætter:

- De (børnene, red.) kan se, hvordan vi passer dyrene, og at vi ikke skal sætte kartofler i dag. Det skal de være med til også, og så kan de komme med til efteråret og samle dem op igen, siger han.

Han er sikker på, at børnene også får mere ud af besøgene, end bare ren leg. Der bliver også videregivet noget viden om dansk landbrug til den yngste generation, peger Kristian Gade på.

- Det var sidste år, vi startede Loppen op, og vi oplever jo, at der er mange, der har været her flere gange.

- Og vi har jo en masse informationsskilte, så når de har været her en gang eller to, så får de måske også lige ro til at stå og kigge lidt på dem. Og få en snak med både pædagoger og forældre om, hvor mange køer og grise er der i Danmark. Sådan nogle helt ganske almindelige gængs viden, som vi egentlig synes, er godt, at de ved, siger han.

Landbrugets Oplevelsesplads har åbent fra nu og frem til frem til efteråret. Hver tirsdag mellem 9 og 11 er pladsen bemandet af landmænd i maj, juni, august og september måned.

Læs også