Tager turen til Nordkap i traktoren

Bodil og Allan Lyngsø fra Stige er på deres livs ferierejse i deres JCB-traktor og campingvogn.

5.000 kilometer ventede forude, da familien den 21. maj vinkede farvel til Bodil og Allan Lyngsø på de flade markveje ved Stige. Går det helt efter planen, er parret tilbage fra Nordkap den 1. juli. Fotos: Erik Hansen Allan Lyngsø driver virksomheden »Traktorvognmanden«, og i sin nu tredje JCB-traktor har han i de første to år tilbagelagt 22.500 kilometer på de fynske landeveje. Han og hustruen har dog også tidligere været på ferieture til både Skagen og Bornholm i traktor, inden den nu ultimative tur til Nordkap. Med skiltet bag på campingvognen håber Allan Lyngsø på forståelse for parrets projekt fra medtrafikanterne på turen ad landevejene til Frederikshavn og videre op gennem Sverige, Finland og Norge.

- Hvorfor tager I ikke blot bilen, har mange spurgt os. Fordi vi havde lysten til dette eventyr, og mens vi kan, lyder det samstemmende fra Bodil, som er fyldt 70 år, og Allan, der bliver 70 år til Skt. Hans.

Dermed skal Allan Lyngsøs runde fødselsdag den 23. juni fejres i deres traktor og den efterspændte campingvogn på vej hjem fra deres livs rejse på 5.000 kilometer fra Strandagergård ved Stige og tur/retur til Nordkap.

Ideen til den ultimative tur blev skabt for to år siden, efter helt specielle ferieture til både Skagen og Bornholm i deres traktor. Og tillige inspireret af en sjællandsk landmand, som havde rundet Europas nordligste spids i sin ældre Valtra-traktor.

Turen i den 230 hestes veludstyrede og affjedrede JCB 4220 traktor med firehjulsstyring blev indledt søndag den 21. maj, og der er bestilt færge fra Gøteborg til hjemturen den 30. juni.

22.500 km på to år

Om nogen er Allan Lyngsø vant til lange ture i traktor på landevejen. Som ansat hos proprietær Uffe Tange i Daugstrup fragtede han alle sukkerroerne til den daværende Assens Sukkerfabrik, og i 24 år har han med sit firma, Traktorvognmanden, kørt løg fra markerne til Gyldensteen Gods. Derudover sælger han grus og sten fra hjemadressen, hvilket også betyder masser af ture med JCB-traktoren og tipvognen fra grusgraven. Om vinteren står den på vintertjeneste for Odense Havn.

- På to år har jeg allerede kørt 22.500 kilometer med den, fortalte traktorvognmanden inden afrejsen i sin nu tredje traktor af det engelske mærke.

Dyreste ferie

Allan kører hele vejen ad indlandsvejen gennem Sverige, Finland og til sidst i Norge, mens hustruen tager sig af navigationen på passagersædet i den rummelige kabine med blandt andet gps-udstyr og bakkamera.

Traktoren er registreret til at måtte køre 40 kilometer i timen både herhjemme og de øvrige nordiske lande - i modsætning til i Tyskland, hvor der kan mødes JCB’ere på motorvejen med op til 70 kilometer i timen.

- På denne facon får vi helt sikkert tid til at studere landskabet bedre, forventer Allan Lyngsø, der samtidig erkender, at det bliver parrets absolut dyreste ferie - med et dieselforbrug på to kilometer pr. liter. Og den længste ferie, da det normalt kun bliver til en uges tid for den travle fynske traktorvognmand.

Læs også