Der er stor tilslutning, når 35 Arla-gårde åbner dørene søndag den 17. september til Åbent Landbrug. Cirka 60.000 danskere forventes at komme på besøg for at klappe kalve, lege i halmen – og for at få indblik i, hvor maden kommer fra.
Klap en kalv, lær om grønne initiativer og bliv klogere på, hvor maden kommer fra. Det er blot nogle af de ting, familier fra hele landet kan opleve søndag den 17. september, når 35 Arla-landmænd åbner stalddørene for en hyggelig og lærerig dag til Åbent Landbrug.
År efter år strømmer flere tusinde danskere til gårdene, og i år forventes op mod 80.000 voksne og børn at finde vej til en af landets gårde, heraf cirka 60.000 gæster til Arla-gårdene.
- Det er fantastisk, at danskernes interesse for og nysgerrighed over for landbruget er så stor, som den er. Og det betyder utroligt meget for os, at vi kan åbne stalddørene for danskerne og lade dem se med deres egne øjne, hvor maden og mejeriprodukterne kommer fra, før de lander på tallerkenen og i glasset, siger Henrik Lilballe, der er landedirektør i Arla.
For udover sjove aktiviteter og lækre smagsprøver, er begivenheden en unik mulighed for at vise danskerne, hvordan et moderne landbrug ser ud i dag.
- Arla-landmændene er i fuld gang med at implementere konkrete bæredygtighedstiltag rundt omkring på gårdene, og det fortæller de gladeligt om til de mange nysgerrige gæster, der også gerne vil blive klogere på den del af landbruget, siger Henrik Lilballe.
Man kan ikke erstatte et trænet blik med data - men det hjælper
En festlig og lærerig dag
Nørupgård i Jordrup nær Kolding er en af de gårde, der åbner stalddørene til Åbent Landbrug i år. På gården, der huser 650 sortbrogede køer, bor 35-årige landmand og driftsleder Peter Schelde, og han og familien glæder sig til at fortælle de nysgerrige gæster, hvordan landbruget fungerer.
- Vi åbner gården for at give folk en oplevelse, og fordi vi gerne vil støtte op om at fortælle, hvad dansk landbrug kan. Vi håber, at de besøgende får et godt indblik i, hvor meget vi rykker os i det danske landbrug, siger Peter Schelde, der har et par års erfaring med at være vært til Åbent Landbrug.
Hans oplevelse er, at dagen for mange er noget af en øjenåbner.
- Det er altid en aha-oplevelse for dem, der ikke har besøgt et landbrug før. De bliver fx meget overraskede over, hvordan vi beskæftiger os med dyrevelfærd og tilgodeser koens behov, siger Peter Schelde.
Danske jerseykøer med ny verdensrekord
Vil vise klimatiltag
Han fortæller blandt andet, at Nørupgårds 650 sortbrogede køer sover i specielle ko-senge, får hudpleje og har mulighed for nedkøling.
Og så håber Peter Schelde, at gæsterne også vil være nysgerrige på gårdens klimatiltag. På Nørupgård opvarmes gårdens huse med overskudsvarmen fra mælken, og der er stort fokus på, hvor godt køerne udnytter det foder, de får. Det har nemlig stor betydning for koens CO2e-udledning. Derfor overvåges køernes foderindtag elektronisk.
Familien forventer at få besøg af op mod 3.000 besøgende den 17. september til Åbent Landbrug. Og der er lagt op til flere festlige aktiviteter på dagen. Der er både halmhoppeborg og mulighed for at klappe kalvene, og så kan man gå på opdagelse i smagfulde Arla-produkter.
85 landbrug åbner dørene på søndag
Om Åbent Landbrug
- Landmænd, gartnere og frugtavlere holder åbent søndag den 17. september i tidsrummet fra kl. 10 til 16, og der er fri adgang til arrangementet
- I alt deltager flere end 85 gårde på tværs af landet i årets Åbent Landbrug, hvoraf 35 er Arla-gårde
- I alt forventes det, at 80.000 danskere deltager i Åbent Landbrug, heraf 60.000 på Arla-gårde
- Åbent Landbrug har været afholdt i 27 år, men i starten gik det under navnet »Grøn Søndag«
- Åbent Landbrug koordineres af Landbrug & Fødevarer