Fynboer redder 6,7 millioner haveæbler på 7 uger

Madspildskampen i danskernes haver er gået over al forventning. 6,7 millioner haveæbler er i år blevet indsamlet og brugt i æblemosten »Årets Ævlerov«, der produceres på Ørbæk Mosteri og sælges hos Rema1000.

Arkivfoto Arkivfoto

Fynboerne går forrest i kampen mod madspild, når det handler om at redde haveæblerne og passe på jordens ressourcer. De seneste syv uger har fynboerne samlet 667 tons æbler i haven. Det svarer til knap 6,7 millioner haveæbler, som de har reddet fra kompostbunken og byttet til most.

- Vi er overvældede over, så mange besøgende vi har haft i år. Det er fantastisk, at de samler deres æbler i haven og tager turen til Ørbæk for at bytte dem til most. Der findes så mange æbler i danskernes haver, som byder på unikke smagsoplevelser. Til sammen kan de skabe en særlig smagfuld æblemost, som man ikke kan genskabe uden danskernes involvering, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, salgsdirektør hos Ørbæk Mosteri.

De seneste 85 år har fynboerne byttet mange tusind tons haveæbler til most hos Ørbæk Mosteri. Og i år er således ingen undtagelse. Siden 2016 er de modtagne haveæbler blevet brugt i æblemosten »Årets Ævlerov«, da Ørbæk Mosteri gik sammen med discountkæden Rema 1000 og foreningen Stop Spild Af Mad om at sætte fokus på madspild. Siden da har 3.500 tons eller cirka 35 millioner haveæbler fået nyt liv som »Årets Ævlerov«.

Fynsk madformidler giver tips til mindre spild derhjemme

For at bidrage yderligere til at mindske spildet i de danske hjem har den fynske madformidler og mangeårige ambassadør for Stop Spild Af Mad, Lisbet Foged udviklet en række opskrifter med haveæbler og æblemost lavet på haveæbler som »Årets Ævlerov«.

- Det var fantastisk at se de mange fynboer, der kom rullende med trailere eller bagagerummene fulde af æbler fra deres haver. De mange forskellige sorter giver uden tvivl en helt unik smag i »Årets Ævlerov«, som jeg glæder mig til at smage og bruge i min madlavning, siger Lisbet Foged og fortsætter:

- Opskrifterne med Årets Ævlerov-æblemost og haveæbler er lavet, så danskerne kan få endnu mere ud af haveæblerne og mindske spildet hjemme i deres private husholdning. En rest æblemost, der måske ellers ville blive kasseret, kan for eksempel give dybde i en simreret eller indgå i en marinade eller dressing. Mulighederne er mange, forklarer Lisbet Foged.

Milepæl i godt samarbejde

Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand for Stop Spild Af Mad, glæder sig over fynboernes store engagement i kampen mod æblespild:

- Vi er ovenud lykkelige for at »Årets Ævlerov« går så fantastisk godt og takker danskernes store involvering i kampen mod madspild. »Årets Ævlerov« taler også ind i den netop overståede nationale og internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW).

- Derudover fejrer vi i år Stop Spild Af Mad og Rema 1000s 15 års jubilæum for vores samarbejde i kampen mod madspild - og indsatser som »Årets Ævlerov« er blandt milepælerne i vores gode samarbejde, siger hun.

Læs også