Syv »madhelte« hyldet for deres engagement i børns madvaner

Syv madhelte blev mandag aften kåret som vindere af Generation Food Award 2023. De gør nemlig et ekstraordinært arbejde for at sikre, at danske børn og unge får sunde og bæredygtige madvaner.

Arla stod bag Generation Food Award 2023, som siden 2017 har fejret de ildsjæle, der arbejder for, at næste generation får sunde og bæredygtige madvaner tidligt i livet.

Ved awardshowet mandag blev der i alt uddelt syv priser. Men i år var der særligt en pris, som gav mere mening end før. En helt ny analyse fra Arla Fonden viser nemlig, at børns absolut største kilde til madinspiration er sociale medier. Derfor var det i år endnu mere relevant, at Arla Fondens børnepanel med seks børn i alderen 13-14 år havde indstillet tre madinfluencere til »Børnenes Pris«.

Udover Børnenes Pris blev de seks øvrige priser ved årets Generation Food Award kåret af en jury bestående af aktører fra den danske fødevarebranche, herunder Arla Fondens direktør Sanne Vinther, som var juryformand.

- Samtlige nominerede i alle syv kategorier fortjener at blive hyldet for deres store arbejde for at skabe sunde og bæredygtige madvaner hos den næste generation. Det har været utroligt tæt løb, og det kan man kun blive fuld af håb over – for det peger på, at der fortsat er mange madhelte rundt omkring i Danmark, sagde Sanne Vinther.

Award-partnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens arbejde med at inspirere børn og unge til gode, sunde og bæredygtige madvaner.

Vinderne

»Børnenes Pris«

Ildsjæl, som inspirerer børn til at gå i køkkenet og lave mad – udpeget af børnene selv:

Karen-Elisabeth Gadtoft – madblogger og kogebogsforfatter


»Årets Råvareinspirator« – Awardpartner Føtex

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at træffe valg om råvarer med omtanke for dem selv og klimaet:

Mia Krogh Andersen, køkkenansvarlig, Børnehuset Mælkevejen, Randers


»Årets Madformidler« – Awardpartner Madkulturen

Ildsjæl, som gennem en stærk formidling arbejder for at fremme bedre madvaner blandt børn og unge i grundskolen:

Mette Hauge Falkø, madkundskabslærer, Ebeltoft Skole


»Årets Fællesskaber« – Awardpartner Dansk Industri Fødevarer

Ildsjæl, som bruger maden og måltidet til at skabe stærke fællesskaber blandt børn og unge:

Jacob Ravnsborg, kok og blæksprutte, Sambiosen, Samsø


»Årets Stjerneskud« – Awardpartner Danmarks Fiskeriforening

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at dykke ned i havets spisekammer:

Brit Østergård Olsen, dagplejer, Ebeltoft

»Årets Smagsgiver« – Awardpartner Svansø

Ildsjæl, som gør børn nysgerrige på at bruge alle deres sanser, når de smager efter og smager til:

Michael Jensen Holm, kok, Kalvebod Fælled Skole


Hovedprisen: »Årets Madsjæl 2022« – Awardpartner Arla

Madsjæl, som gør en ekstraordinær forskel for børn og unges madvaner:

Britta Johnsen, stifter og pædagogisk leder, Svalebækgård Landbørnehave, Haslev

Læs også