Årsmøde ved RDM: RDM er en mellemstørrelse ko

Et af de flere væsentlige emner fra RDM's årsmøde i Vissenbjerg på Fyn var at få den røde malkeko anerkendt som en mellemstørrelse kategori i racesammenhæng.

Morten Hansen, formand for bestyrelsen i RDM, slog i sin formandsberetning blandt andet et slag for, at der skal arbejdes videre mod at få Den Røde Malkeko anerkendt som en mellemstørrelses ko frem for stor race.

RDM holdt for nylig årsmøde på Fyn.

Både bestyrelsen og medlemmer kom frem med vigtige budskaber. Især ændringen fra stor til mellemstor ko er ifølge bestyrelsesfomand Morten Hansen et væsentligt fokusområde, hvilket også blev bakket op med spørgsmål fra salen.

- RDM går i dag under kategorien tung race. Men RDM er en mellemstørrelse ko, påpegede Morten Hansen.

- Den er 10 procent mindre end Holstein, spiser mindre energi til mælkeproduktion og er mere robust. Hvorfor er staldkrav og harmoni så ens? Der skal arbejdes på en mellemstørrelse kategori i racesammenhæng, der afspejler dyrenes reelle størrelsesforskel, lød det opfordrende fra Morten Hansen, der sammen med resten af bestyrelsen gennem længere tid har haft fokus på emnet.

- Vi skal have fat i den problemstilling, at de røde køer skal fodres anderledes end en holsteinko, påpegede formanden og uddybede, at målet er at sætte fokus på optimale fodrings- og managementstrategier for den middelstore ko. At sikre at den middelstore ko bliver mere synlig i det danske malkekvægslandskab.

RDM træder på speederen

Ifølge foreningen, er der 100 procent opbakning til racens avlsmål, hvilket afsløres af insemineringsstatistikken. Der anvendes udelukkende tyre med kendte avlsværdier, og det er en kæmpe styrke til avlsprogrammet.

- Avlsprogrammet skal udvikles yderligere for at få endnu mere fart, lød det fra Morten Hansen.

- Derfor er RDM stolt over at kunne bringe nyheden om, at der er igangsat avlssamarbejde med Norge for at styrke den nordiske røde ko.

- Vi har brug for fortsat at få lavet nogle gode tyre. Danmark ligger på 10 i NTM.

- Det har været en jævn, god og stabil fremgang. Men der er plads til, at den stiger yderligere, og det er det, vi går efter, konstaterede formanden, der også bragte emnet kodødelig på banen. Et sted hvor racen også kan vise sit værd.

Højeste avlsfremgang på NTM

1. plads med en fremgang på 5,9 NTM og et gennemsnit på 17,5 gik til Nikolaj Kristian Jensen, Sjællands Odde.

2. plads med en fremgang på 5,5 NTM og et gennemsnit på 17 gik til Flemming Pedersen, Fjerritslev.

3. plads med en fremgang på 5,4 NTM og et gennemsnit på 13 gik til Martin Krogsgaard, Borupgaarde.

Det blev bemærket, at alle laver genomisk test.

Læs også