En af Danmarks større malkebesætninger indvier GreenFarm-anlæg

En stor dag nærmer sig på Tinghøjgård ved Arden i Nordjylland, hvor de snart kan indvie deres nye klima- og energianlæg fra GreenFarm. Ved hjælp af gylle fra de over 1.200 malkekøer bliver bedriften selvforsynende med strøm – og tager samtidig et grønt skridt mod fremtiden.

Tinghøjgård har en lang historie som slægtsgård, og i dag er Kristian Pedersen og hans bror, som fjerde generation, driftsledere på gården.

Deres far overtog stedet fra sin egen far i 1977, og siden da er både produktionen og gårdens størrelse vokset markant. I dag tæller besætningen omkring 1.225 malkekøer samt opdræt og 1.000 hektar jord med afgrøder som græs, majs, hvede, raps og lidt vårbyg.

På en bedrift af den størrelse som Tinghøjgård er energiforbruget højt – det kræver store mængder strøm at drive de omfattende staldbygninger og faciliteter. Da elpriserne for nogle år siden steg markant, blev det tydeligt, at der skulle tænkes i nye løsninger. Derfor valgte driftslederne og gårdens ejer at investere i et anlæg fra GreenFarm.

- Da krigen i Ukraine brød ud, og forsyningssikkerheden blev ustabil, steg elpriserne, og på et tidspunkt lå vores månedlige strømregning på 300.000 kroner. Vi besluttede os for at tage affære og kontaktede GreenFarm for at undersøge vores muligheder. Det førte til en hurtig beslutning om at investere i anlægget, så vi kan blive selvforsynende med elektricitet, forklarer Kristian Pedersen.

Fokus på lokal produktion

Udover ambitionen om at blive selvforsynende med strøm, var der andre afgørende faktorer, da Tinghøjgård valgte anlægget – heriblandt ønsket om en mere enkel og lokal løsning.

- Vi har også klimaet for øje, når vi vælger et anlæg fra GreenFarm. Det giver god mening for os at have et anlæg lokalt på gården, så vi undgår transporten, som normalt er forbundet med biogasproduktion. Det sparer vi helt ved at have vores eget anlæg, siger Kristian Pedersen og tilføjer:

- Et andet stort incitament er de point, vi forventer at opnå fra Arla i forbindelse med etableringen af anlægget. Sammen med andre initiativer som skovrejsning og fremme af biodiversitet forventer vi, at det vil afspejle sig i en højere pris pr. liter mælk, og det gør en betydelig forskel i det samlede regnskab.

Danmarks hidtil største anlæg

Anlægget er lige nu i opstartsfasen, og man forventer, at det er klar til fuld produktion i december.

Anlægget, som er installeret på Tinghøjgård, er en model GF 75-5. Dette betyder, at det kan producere 75 kW strøm i timen og har fem motorer.

Hos GreenFarm regner man med, at Tinghøjgård vil køre omkring 15.000 tons gylle igennem anlægget årligt, hvilket resulterer i en strømproduktion på omtrent 600.000 kilowatt timer om året. Det gør det til det største anlæg af sin slags i Danmark.

- Anlægget på Tinghøjgård har én motor mere end det anlæg, vi tidligere installerede på Gråsten Landbrugsskole. Vi har også optimeret nogle detaljer i forhold til det første danske anlæg, vi opførte på landbrugsskolen for halvandet år siden, for vi lærer hele tiden og forbedrer os, forklarer Frank Wennerberg, der er direktør og CEO i GreenFarm.

- Vi er utrolig stolte af, at vi nu kan klippe snoren på endnu et anlæg i Danmark, og så endda hos en af de største mælkeproduktioner her i landet. At vi nu har anlæg, der i Danmark befinder sig på to meget centrale lokationer for husdyrproduktion, det er vi meget stolte af, siger han.

Indvielse af anlægget

Hos GreenFarm er de glade for, at man i november kan indvie anlægget på Tinghøjgård.

Det er det ottende anlæg, der etableres her i Norden, og det skal markeres med en indvielse på gården den 19. november. Her vil der både være mulighed for at se anlægget og blive klogere på, hvad det gør for forretningen.

- Sammen med folkene på Tinghøjgård viser vi det nye anlæg frem til alle, der måtte have lyst. Derudover vil vi gerne gøre folk lidt klogere på, hvad det kan gøre for et landbrugs ESG-profil samt den øvrige forretning, og det vil en række rådgivere fra det lokale rådgivningscenter Agillix sørge for, forklarer Frank Wennerberg, direktør og CEO i GreenFarm.

Læs også