Dyrevelfærdsrapport viser plads til forbedring

Andelen af kvægbesætninger, der har fået anmærkninger i forbindelse med Fødevarestyrelsens årlige dyrevelfærdskontrol steg i 2019. Stigningen ses især på grund af manglende overholdelse af kravet om et årligt dyrlægebesøg i små besætninger, skriver Landbrugsinfo.

Der er plads til forbedringer viser en netop offentliggjort dyrvelfærdsrapport fra 2019.Den viser, at andelen af besætninger, som kom igennem kontrollen uden anmærkninger, faldt fra 77 procent i 2018 til 69 procent i 2019, skriver Landbrugsinfo. Arkivfoto: Tenna Bang
Der er plads til forbedringer viser en netop offentliggjort dyrvelfærdsrapport fra 2019.Den viser, at andelen af besætninger, som kom igennem kontrollen uden anmærkninger, faldt fra 77 procent i 2018 til 69 procent i 2019, skriver Landbrugsinfo. Arkivfoto: Tenna Bang

Fødevarestyrelsens rapport for dyrevelfærdskontrollen i 2019 er blevet offentliggjort. Den viser, at det på enkelte områder ikke er gået den rigtige vej i kvægbesætningerne. Andelen af besætninger, som kom igennem kontrollen uden anmærkninger, faldt fra 77 procent i 2018 til 69 procent i 2019, skriver Landbrugsinfo.

Kontrollen har blandt andet haft ekstra fokus på små besætninger, og det er især her, at årsagen til stigningen i anmærkninger skal findes, påpeger Landbrugsinfo. 5,7 procent af de besøgte besætninger havde ikke haft dyrlæge til det ene årlige besøg, der som minimum er lovkrav om i alle besætninger med kvæg.

Kravet om et årligt dyrlægebesøg i små besætninger er vedtaget for at sikre dyrlægetilsyn af de generelle forhold og dyrenes trivsel. Der er dog ikke nogen formelle krav til, hvad besøget skal indeholde. Så har man for eksempel haft besøg af dyrlægen til behandling for en lungebetændelse, er kravet opfyldt.

Manglende dyrlægebesøg var dog ikke det eneste, der var at komme efter hos køerne. Således var der også anmærkninger i 3,8 procent af de besøgte besætninger for ikke at behandle køerne forsvarligt – og 3 procent havde mangelfuld klovpleje.

Ærgrer kvægformand

Rapportens resultat for disse to kategorier er særligt ærgerlige, mener Christian Lund, som er formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, fordi det går ud over dyrenes velfærd.

- Det vil vi sætte fokus på i 2021. Blandt andet sætter vi sammen med dyrlægeforeningen, klovbeskærerforeningen, Viking og andre aktører skarpt fokus på at forbedre klovsundheden, forklarer han.

I forbindelse med kontrol af kalvenes forhold var der færre anmærkninger end tidligere. Der var dog anmærkninger indenfor området »mangelfuld fodring eller drikkevand«, hvor der blev givet sanktion i 4,9 procent af de besøgte besætninger.

I alt blev 375 besætninger kontrolleret og 115 fik en eller flere anmærkninger. Der blev givet 114 anmærkninger i kategorien indskærpelser – Det vil sige hvor landmanden kun får en præcisering af, at gældende regler skal overholdes. Tre besætninger fik påbud, mens en blev politianmeldt, oplyser Landbrugsinfo.

teba

Læs også

Tilpas og fordel proteintildelingen
Omlægning til non-gm-foder for mælkeproducenter
Varmt vejr påvirker ikke ensilageblokkes kvalitet
Oksekødsmarkedet: Dyre udskæringer står i stampe
Stort ta’ selv-bord i rekordbesætning
Ny cutter klarer rundballerne