Mælkeproducent: Præcis fodring sparer tid og penge

En NIR-scanner er prikken over I'et for at optimere fodringen på Fruerlundgaard i Midtjylland. Med en selvkørende blander og NIR, er det i dag muligt at blande mere præcist, endda på kortere tid og med en nøjagtighed, som gør, at der altid ligger den samme mængde restfoder tilbage på foderbordet.

NIR-scanneren kommer fra Erik Dahl, Foderteknik A/S (t.v.). Han mener, at teknologien er et skridt i den rigtige retning til udelukkende at fodre koen med det, som hun har brug for. Hvilket præcis er det som Boudewijn Hans Ijdema også oplever i sin besætning. Fodringen på Fruerlundgaard er blevet langt mere præcis og nøjagtig med en selvkørende Siloking og en NIR-scanner. Allerede i stakken oplever Fruerlundgaard en langt mere præcis udtagning. Foderrationen er nu præcis, og Boudewijn Hans Ijdema kommer ikke ud til et foderbord med alt for meget restfoder, eller et foderbord som er tomt. I dag vurderer Boudewijn Hans Ijdema, at der er omkring 100 kg restfoder ud af en ration på 10 tons. Før kunne der nemt være 300 kg, som blev skubbet væk og kom i en container til biogas.

På Fruerlundgaard ved Vinderslev udenfor Kjellerup i Midtjylland er foder den største omkostningspost blandt stedets 600 malkekøer. Derfor var Stieneke og Boudewijn Hans Ijdema ikke i tvivl, da deres fuldfoderblander sidste år stod for udskiftning.

- Jeg synes, vi brugte rigtig mange timer på at fodre hver dag. Og samtidig kunne vi ikke lave den nøjagtighed i blandingen, vi gerne ville.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også