Kameraovervågning skal højne dyrevelfærden i fremtiden

Kamerateknologi og kunstig intelligens forventes at blive udbredt i fremtidens kvægbedrifter. Nyt udviklingsarbejde er netop gået i gang.

»I opstartsholdet er tiden, hvor køer står i gangarealet øget med 10 procent, og liggetiden er faldet tilsvarende – bemærk disse tre køer med rejse-sig-besvær (ko-numre vises)«.

Ifølge seneste KvægNyt mener specialkonsulent Lars Arne Hjort Nielsen fra Seges Innovation, at sådan en melding i DMS meget vel kan blive virkelighed i nær fremtid. Han står i spidsen for et stort udviklingsarbejde, der har til formål at udvikle velfærdsindikatorer på baggrund af kameraovervågning af køerne og højteknologisk udstyr.

Det vil betyde, at en lang række oplysninger om velfærden i besætningen og om det enkelte dyr vil blive genereret automatisk som en kombination af kameraovervågning, kunstig intelligens og data fra malkeudstyret.

Fremtidens vigtige emner

- Dyrevelfærd og klimapåvirkning er højaktuelle emner både nu og i fremtiden, så det er vigtigt at sætte ind på mange områder for at styrke de områder, forklarer han.

Han forventer, at den øgede overvågning af dyrene 24 timer i døgnet vil hæve velfærdsniveauet så meget, at det vil give en højere livstidsydelse, og dermed reducere klimapåvirkningen pr. kg EKM.

- De nye muligheder betyder, at landmanden kan være på forkant med at finde begyndende syge og halte køer til tidlig behandling og at påvise udsving i adfærd for eksempel som følge af pasningens kvalitet, forklarer Lars Arne Hjort Nielsen.

Løsningen vil også kunne bruges til at efterkomme den efterspørgsel på objektiv dokumentation for velfærd, som for eksempel mejerierne oplever fra deres kunder.

Fakta

  • Udviklingsarbejdet strækker sig over fire år og sker i samarbejde mellem Seges Innovation, Syddansk Universitet, Arla Foods og Jysk IT, der er et selskab tilknyttet Sagro
  • Arbejdet er netop gået i gang og vil i de første år fokusere på at analysere data fra malkeudstyr og fra kameraer installeret i fem forskellige danske malkekvægsbedrifter
  • Fra 2026 vil der blive udviklet prototyper på den færdige løsning, som testes på testgårde.
  • Ved udgangen af 2027 vil man være klar med færdige prototyper, som kan udvikles til nye løsninger i DMS og selvstændige løsninger til udlandet
  • Projektet er støttet af GUDP og Mælkeafgiftsfonden

Landbrug & Fødevarer Kvæg:

- Vi skal udnytte mulighederne i ny teknologi

- Hvis jeg havde fået at vide, dengang jeg overtog min bedrift, at kunstig intelligens og kameraovervågning af køerne ville blive fremtiden, havde jeg nok ikke troet på det, siger formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund til KvægNyt.

Han peger på, at der er behov for alle midler for at mindske klimabelastningen gennem øget effektivitet.

- Og vi har behov for alle muligheder for at kunne dokumentere den høje velfærd, vi har i staldene, over for forbrugerne og også for at kunne øge velfærden endnu mere på lige præcis de områder, hvor der er plads til forbedringer på den enkelte bedrift, slår han fast.

Han er overbevist om, at de nye muligheder bliver taget godt imod af danske kvægbrugere.

- Vi har en stolt tradition for hurtigt at udnytte mulighederne i ny teknologi. Faktisk er vi af og til så højteknologiske, at nogle forbrugere næsten taber pusten. Derfor har vi alle en vedvarende opgave i at formidle, at enhver teknologisk landvinding er til gavn for den enkelte ko, understreger Christian Lund til KvægNyt.

Læs også