Majshøsten nærmer sig, og derfor har Seges forfattet en række anbefalinger til ensilering af majs.
- Målet er at opnå en ensartet moden afgrøde med et tørstofindhold på 30-34 procent, men majs ensilerer let, fordi den har en lav bufferkapacitet. Det fjerner behovet for midler til at fremme mælkesyredannelsen, skriver videnscentret.
Seges understreger samtidig, er der til gengæld i visse tilfælde kan være behov for at forbedre den aerobe stabilitet. Det er eksempelvis for tør majshelsæd, hvilket vil sige med over 35 procent tørstof. Det er også ved anvendelse af små mængder majsensilage, for eksempel i sommerperioden, hvor der bruges mindre end 20-30 cm om dagen.
På samme vis kan det være i kraftig tørkeskadet og uens moden majs med et højt tørstofindhold og på bedrifter, hvor der forventes problemer med majsensilagens stabilitet, men her bør der ifølge Seges samtidig ses på forbedring af ensileringsteknik og management.
Hvis du er på udkig efter midler for at komme problemet til livs er heterofermentative mælkesyrebakterier ifølge videnscentret det billigste og mest effektive middel til at forbedre den aerobe stabilitet.
- Derimod har homofermentative mælkesyrebakterier generelt ingen virkning på hverken fermentering eller aerob stabilitet i majsensilage og heller ingen virkning på mælkeydelsen. Kemiske midler er generelt for dyre og vanskelige at tilsætte i tilstrækkelig dosering, forlyder det.
Du kan læse mere om emnet på landbrugsinfo.dk, hvor der også er en oversigt over markedsførte ensileringsmidler.
 
Kvæg