bannerPos

Dialog, der fører til bæredygtighed

Dialogværktøj »Vækst med bæredygtighed« har hjulpet mælkeproducent Hans Gejl (bagerst til højre) på vej mod en strategiplan for bæredygtighed på bedriften. Foto: Seges
03-01-2020 15:42

Seges, Sagro og flere landmænd har sammen udviklet et dialogværktøj som skal gøre bæredygtighed konkret og gøre det til landmandens egen.

- Det pudsige er, at jeg har flere bestyrelsesposter i andre virksomheder. Her har jeg ofte været med til at arbejde med strategiplaner. Men det var faktisk først, da jeg arbejdede med dialogværktøjet sammen med min rådgiver i Sagro og Seges, at jeg kom til at tænke på, at jeg jo ikke selv har en strategiplan for min egen virksomhed. Og slet ikke for bæredygtighedsindsatsen, fortæller mælkeproducent Hans Gejl, som driver Gejlsminde ved Rødding.

I 2019 har han arbejdet med dialogværktøj »Vækst med bæredygtighed«, der er udviklet i samarbejde mellem Seges og udvalgte konsulenter i Sagro.

- Værktøjet understøtter landmandens rejse fra hensigt til handling ved at forankre bæredygtighed i strategien. Her tager vi udgangspunkt i de tre bæredygtige bundlinjer: Den sociale, den miljømæssige og ikke mindst den økonomiske, forklarer Rasmus Berg, konsulent ved Forretning & Implementering, Seges.

 - Hvis landmanden definerer hvad bæredygtighed er for ham, så står han bedre rustet til hans virksomheds fortsatte bæredygtige udvikling, konstaterer han.

Vigtigt at konkretisere

Netop de tre forskellige bundlinjer gjorde en forskel for Hans Gejl.

- Det gav noget konkret at tale om, og det har jeg så gjort med min rådgiver. Vi fandt ud af, at jeg faktisk gør rigtig meget i forhold til miljø og klima. Jeg har tilplantet et areal med energipoppel, som er medvirkende til, at vi kan fyre med hjemmedyrket flis. Og så er vi ved at tage et vådområde ud, som vi vil holde op med at dyrke, forklarer Hans Gejl.

Til gengæld har han spottet andre områder med udviklingspotentiale for hans virksomheds bæredygtighed.

- Det med at gøre noget for den sociale bundlinje - for eksempel i forhold til mine medarbejdere - skal jeg være bedre til. Jeg har tre fuldtidsansatte, og en af dem har været her i over 20 år. Her har vi aftalt, at jeg skal blive bedre til at skabe en arbejdsplads, hvor den enkelte medarbejder kan få et større indblik i de resultater, han eller hun er med til at opnå.

De gode historier skal længere ud

På Gejlsminde er der nu ikke blot taget hul på at involvere medarbejderne endnu mere i retningen og resultaterne. De nye initiativer skal i fremtiden også formidles bedre til lokalsamfund og andre interessenter.

- Vi vil bygge en hjemmeside, hvor vi kan fortælle om det store arbejde, vi gør for at være bæredygtige. Jeg tror, at det fremover bliver lige så vigtigt at fortælle om det som at gøre det. Så det har mine børn fået lov at sætte i gang, griner Hans Gejl.

cc

Corona spreder sig blandt nordjyske mink

33 minkfarme, alle i Nordjylland, er blevet ramt af covid-19, viser en ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen.

Uddannelse hjalp nyetableret

Mælkeproducent Steffen Nykær Olesen tror også, at han havde været selvstændig i dag uden sin uddannelse i bagagen, men han er overbevist om, at især hans agrarøkonomuddannelse har gjort mange ting lettere.

Topledelse på Aarhus Universitet foreslår massiv udtagning af landbrugsjord

Står det til bestyrelsesformand på Aarhus Universitet Connie Hedegaard og rektor Brian Bech Nielsen, så skal der opettes et center til bæredygtig omstilling af landbruget. Et af de tre hovedmål for centret skal være at reducere landbrugsarealet i Danmark med 20 procent.

Sojahøsten går ud over stepperne i USA

De amerikanske landmænd i Midtvesten høster på livet løs. En ny opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium viser, at især høsten med sojabønner er kommet godt i gang. Derimod halter høsten med majs en anelse efter normalen.

Samarbejde giver pote i marken

Samarbejdet mellem rådgiver, ejer og traktorfører på Nordgaarden har udviklet sig til et robust koncept. Det medfører, at der ikke er store problemer med for eksempel græsukrudt eller sædskiftesygdomme. Planter  6-7

Den vigtige start af vinterhvede

Niels Nordgaard ser en klar positiv virkning af DAP-gødning umiddelbart efter såning af vinterhvede. Og mikronæring kommer med ved alle kørsler i marken.

Tredelt driftsledelse på Nordgaarden

- Det centrale styreredskab er vores markprogram, hvor alle tre parter hele tiden kan se aktuelle opgaver i marken opdateret på deres mobil eller pc, fortæller Niels Nordgaard.
Side 1 af 1932 (38635 artikler)Prev1234567193019311932Next