bannerPos

Dialog, der fører til bæredygtighed

Dialogværktøj »Vækst med bæredygtighed« har hjulpet mælkeproducent Hans Gejl (bagerst til højre) på vej mod en strategiplan for bæredygtighed på bedriften. Foto: Seges
03-01-2020 15:42

Seges, Sagro og flere landmænd har sammen udviklet et dialogværktøj som skal gøre bæredygtighed konkret og gøre det til landmandens egen.

- Det pudsige er, at jeg har flere bestyrelsesposter i andre virksomheder. Her har jeg ofte været med til at arbejde med strategiplaner. Men det var faktisk først, da jeg arbejdede med dialogværktøjet sammen med min rådgiver i Sagro og Seges, at jeg kom til at tænke på, at jeg jo ikke selv har en strategiplan for min egen virksomhed. Og slet ikke for bæredygtighedsindsatsen, fortæller mælkeproducent Hans Gejl, som driver Gejlsminde ved Rødding.

I 2019 har han arbejdet med dialogværktøj »Vækst med bæredygtighed«, der er udviklet i samarbejde mellem Seges og udvalgte konsulenter i Sagro.

- Værktøjet understøtter landmandens rejse fra hensigt til handling ved at forankre bæredygtighed i strategien. Her tager vi udgangspunkt i de tre bæredygtige bundlinjer: Den sociale, den miljømæssige og ikke mindst den økonomiske, forklarer Rasmus Berg, konsulent ved Forretning & Implementering, Seges.

 - Hvis landmanden definerer hvad bæredygtighed er for ham, så står han bedre rustet til hans virksomheds fortsatte bæredygtige udvikling, konstaterer han.

Vigtigt at konkretisere

Netop de tre forskellige bundlinjer gjorde en forskel for Hans Gejl.

- Det gav noget konkret at tale om, og det har jeg så gjort med min rådgiver. Vi fandt ud af, at jeg faktisk gør rigtig meget i forhold til miljø og klima. Jeg har tilplantet et areal med energipoppel, som er medvirkende til, at vi kan fyre med hjemmedyrket flis. Og så er vi ved at tage et vådområde ud, som vi vil holde op med at dyrke, forklarer Hans Gejl.

Til gengæld har han spottet andre områder med udviklingspotentiale for hans virksomheds bæredygtighed.

- Det med at gøre noget for den sociale bundlinje - for eksempel i forhold til mine medarbejdere - skal jeg være bedre til. Jeg har tre fuldtidsansatte, og en af dem har været her i over 20 år. Her har vi aftalt, at jeg skal blive bedre til at skabe en arbejdsplads, hvor den enkelte medarbejder kan få et større indblik i de resultater, han eller hun er med til at opnå.

De gode historier skal længere ud

På Gejlsminde er der nu ikke blot taget hul på at involvere medarbejderne endnu mere i retningen og resultaterne. De nye initiativer skal i fremtiden også formidles bedre til lokalsamfund og andre interessenter.

- Vi vil bygge en hjemmeside, hvor vi kan fortælle om det store arbejde, vi gør for at være bæredygtige. Jeg tror, at det fremover bliver lige så vigtigt at fortælle om det som at gøre det. Så det har mine børn fået lov at sætte i gang, griner Hans Gejl.

cc

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.
Side 1 af 1849 (36976 artikler)Prev1234567184718481849Next