bannerPos

Dialog, der fører til bæredygtighed

Dialogværktøj »Vækst med bæredygtighed« har hjulpet mælkeproducent Hans Gejl (bagerst til højre) på vej mod en strategiplan for bæredygtighed på bedriften. Foto: Seges
03-01-2020 15:42
Seges, Sagro og flere landmænd har sammen udviklet et dialogværktøj som skal gøre bæredygtighed konkret og gøre det til landmandens egen.

- Det pudsige er, at jeg har flere bestyrelsesposter i andre virksomheder. Her har jeg ofte været med til at arbejde med strategiplaner. Men det var faktisk først, da jeg arbejdede med dialogværktøjet sammen med min rådgiver i Sagro og Seges, at jeg kom til at tænke på, at jeg jo ikke selv har en strategiplan for min egen virksomhed. Og slet ikke for bæredygtighedsindsatsen, fortæller mælkeproducent Hans Gejl, som driver Gejlsminde ved Rødding.

I 2019 har han arbejdet med dialogværktøj »Vækst med bæredygtighed«, der er udviklet i samarbejde mellem Seges og udvalgte konsulenter i Sagro.

- Værktøjet understøtter landmandens rejse fra hensigt til handling ved at forankre bæredygtighed i strategien. Her tager vi udgangspunkt i de tre bæredygtige bundlinjer: Den sociale, den miljømæssige og ikke mindst den økonomiske, forklarer Rasmus Berg, konsulent ved Forretning & Implementering, Seges.

 - Hvis landmanden definerer hvad bæredygtighed er for ham, så står han bedre rustet til hans virksomheds fortsatte bæredygtige udvikling, konstaterer han.

Vigtigt at konkretisere

Netop de tre forskellige bundlinjer gjorde en forskel for Hans Gejl.

- Det gav noget konkret at tale om, og det har jeg så gjort med min rådgiver. Vi fandt ud af, at jeg faktisk gør rigtig meget i forhold til miljø og klima. Jeg har tilplantet et areal med energipoppel, som er medvirkende til, at vi kan fyre med hjemmedyrket flis. Og så er vi ved at tage et vådområde ud, som vi vil holde op med at dyrke, forklarer Hans Gejl.

Til gengæld har han spottet andre områder med udviklingspotentiale for hans virksomheds bæredygtighed.

- Det med at gøre noget for den sociale bundlinje - for eksempel i forhold til mine medarbejdere - skal jeg være bedre til. Jeg har tre fuldtidsansatte, og en af dem har været her i over 20 år. Her har vi aftalt, at jeg skal blive bedre til at skabe en arbejdsplads, hvor den enkelte medarbejder kan få et større indblik i de resultater, han eller hun er med til at opnå.

De gode historier skal længere ud

På Gejlsminde er der nu ikke blot taget hul på at involvere medarbejderne endnu mere i retningen og resultaterne. De nye initiativer skal i fremtiden også formidles bedre til lokalsamfund og andre interessenter.

- Vi vil bygge en hjemmeside, hvor vi kan fortælle om det store arbejde, vi gør for at være bæredygtige. Jeg tror, at det fremover bliver lige så vigtigt at fortælle om det som at gøre det. Så det har mine børn fået lov at sætte i gang, griner Hans Gejl.

cc

Trump lover guld og grønne skove

Den amerikanske præsident Donald Trump lover i en udtalelse søndag, at handelsaftalen med Kina, vil komme til at gavne amerikanske landmænd økonomisk.

Sparekasse får hård kritik af tilsyn

Den Jyske Sparekasse tager for store risici, og kontrolfunktioner er for dårlige, mener Finanstilsynet i en tilsynsrapport.

Fødevarestyrelsen laver grov fejl på andeslagteri

Andeslagteriet Dan Duck blev hængt ud i Ekstra Bladet efter stor fejl i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, der fejlagtigt beskyldte medarbejderne for dårlig håndhygiejne.

Udsigt til rekordmange omlægningstjek i 2020

Økologisk Landsforening glæder sig over, at Økologifonden har gjort det muligt at tilbyde omlægningstjek til endnu flere i 2020 end nogensinde før

Gave eller arv kan blive modtagers særeje

Det er fortsat muligt for gavegiver eller arvelader at bestemme, at gaven eller arven skal være modtagerens særeje. Men reglerne om sammenblanding af formueformer ved erhvervelsen er ændret væsentligt, påpeger Seges i et nyt notat.

Økonomi i besætningens holdbarhed

Der er økonomi i besætningens holdbarhed - typisk 17-18 øre i fremstillingspris fra de mest holdbare til de mindst holdbare, vurderer Seges.

Godt med endnu en spiller på markedet

Økologikonsulent Helge Lund, KHL, ser positivt på de nye muligheder, udviklingen af planteprotein giver danske økologiske landmænd og glæder sig over en ekstra mulighed for afsætning.

Roundup er et fornuftigt valg for både mennesker og miljø

Også uden for landbrugets kredse undrer man sig over debatten om glyphosat. - Påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab, skriver læge Ida Donkin i denne uge i Berlingske.
Side 1 af 1748 (34943 artikler)Prev1234567174617471748Next