Et ko-sundhedskort sikrer gratis dyrlægebehandling

Koen 516 fra Jens Hansen i Thorup på Mors er blevet danmarksmester i mælkeydelse. Det medførte at den lokale dyrlæge i Ø. Jølby gav et sygesikringsbevis, som sikrer gratis behandlinger resten af 516 levetid.

Det er ikke hver dag, at en ko slår danmarksrekorden i mælkeydelse. Ikke desto mindre blev det fornyelig gjort at ko nr. 516. En Var Camaro-datter fra Jens Hansen på Mors.
Koen er 16 og et halvt år gammel. Hun har malket i 14,1 år i bindestalden i Thorup med en gennemsnitsydelse på 13.522 kilo mælk med 4,10 procent fedt og 3,28 procent protein eller i kilo; 554 kilo fedt og 443 kilo protein.
Fornyelig ramte hun 191.754 kilo mælk og blev dermed Danmarksmester. Det blev fejret på græsplænen med landmandskollegaer, brede smil og solskin.

Har fået et gult sundhedskort

516 spadserede rundt i haven på flotteste vis uden at vise tegn på trætte ben. Hun giver stadig 33,2 kilo mælk dagligt.

Koen har kælvet ti gang – har fået et hold tvillinger, to kviekalve og resten tyrekalve. Så det er ikke hendes afkom, der fylder mest blandt de 55 køer i bindestalden.

For at passe på den aldrende dame, har hun nu fået sit eget sengeafsnit, for at minimere risikoen for skader.
Skulle det ske at 516 pådrager sig en lille hudafskrabning eller får en hævet kirtel er hun i gode hænder. Hun modtog nemlig et gult sundhedskort fra sin dyrlæge Thora Bak, Øster Jølby Dyrlægeklinik, som sikrer hende gratis behandling resten af sine dage.

Selvstændig dame

Danmarksmesteren har været på dyrskue fire gange, men ikke alle og enhver har kunnet trække med damen, som betegnes som meget selvstændig.
Beviset på den nye Danmarksrekord blev overrakt af ejeren af den tidligere rekordindehaver Niels Hansen fra Skovsgård ved Brovst.
 

Læs også