bannerPos

Kniv skarpe og top motiverede medarbejdere efter nyt malkeanlæg

Viktor Gorodyskyi (i midten) er en af de medarbejdere, der i den grad har taget det nye AfiMilk-måleudstyr til sig. Han er stedets super-bruger og nørder tal flere gange om dagen. For ham er motivationen for arbejdet og overblikket bare steget. Fotos: Tenna Bang)

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
22-06-2020 08:22
Bathau Holstein havde store forventninger til det nye AlfiMilk-malkeanlæg, men at det også skulle give langt mere motiverede og selvstændige medarbejdere, er en uvurderlig gevinst, som er fulgt med.

- Det er ikke »bare« ukrainere - det er udelukkende ukrainere, siger Jørgen Haugaard bestemt om sine medarbejdere ved Bathau Holstein ved Tjele nær Viborg.

De har i den grad taget det nye AlfiMilk-system til sig, og der er næsten kø ved kontorstolen i rummet ved siden af, for at komme til at klikke rundt i systemet og nørde tal for at gøre det endnu bedre.

- Tidligere kunne en medarbejder måske godt se en syg ko i stalden, men bare gå videre i tanken om »det er der nok en anden der tager sig af«. Det kan de ikke mere, for systemet har opdaget det, så der er ingen undskyldning for, at det har man ikke set. Det betyder, at når de kommer ind og henter mig i dag og fortæller, at der er noget galt med en ko, så har de ikke kun set det i systemet, men også handlet på det og flyttet koen for eksempel i en sygeboks, siger Jørgen Haugaard.

Interesserede medarbejdere

Han har fra dag et oplevet medarbejdere, som er blevet langt skarpere, tager initiativ og i den grad ansvar.

- Systemet opdager alt. Vi har en aftale om at klargøre fem køer ad gangen under malkningen, og hvis det ikke sker, ja så kan jeg se det i systemet. Hvis en ko sparker af, og der ikke bliver sat på igen, så kan jeg se det, og jo mere de ved, at jeg kan se, jo skarpere er de blevet, fortæller han.

Det har betydet, at medarbejderne i dag er mere inddraget i produktionen end tidligere og kender præcis de samme styrker og svagheder, som Jørgen Haugaard selv – for alle kigger på de samme tal.

- Hver fredag har vi også et tavlemøde, hvor vi ser vores resultater igennem og snakker om, hvorfor det er gået, som det er, og hvad vi skal gøre endnu bedre, siger Jørgen, som også her oplever mere initiativ fra medarbejderne. Noget som i høj grad er sket efter den nye malkestald blev taget i brug, men noget Jørgen Haugaard startede med at fornemme efter, han indførte danskundervisning på stedet.

Motiverede medarbejdere

Ikke kun Jørgen Haugaard nyder godt af en medarbejderstab i topform.

- Det er meget motiverende at kunne gå ind og se på tallene. Jeg er måske her inde og kigge seks-syv gange i løbet af en arbejdsdag. Systemet ser noget, som jeg ikke kan se med mine øjne, og derfor spare vi tid, og samtidig er det blevet lettere for mig at se, hvornår mit arbejde er færdigt – jeg kan bedre overskue, hvornår tingene er gjort. Vi arbejder mere sammen, end vi gjorde tidligere, siger Viktor Gorodyskyi, som er stedets »super-bruger« og oplever flere af tingene i AfiMilk-systemet mere præcise end DMS.

En fremtid som mælkeproducent

Alle, både Jørgen Haugaard og hans medarbejdere, oplever i dag en større arbejdsglæde.

- Generelt har det givet en helt anden ro i hverdagen. Vi arbejder som et team nu, fortæller Jørgen Haugaard, som har svært ved at sætte ord på, hvad der egentlig er sket de seneste år.

For et er, at det spiller i stalden, noget helt andet er, at han også kan mærke på sig selv, at arbejdsglæden og overskuddet er vendt tilbage. For uden at Jørgen Haugaard vil snakke ret meget om det, ja så var han kørt sur i tingene inden og overvejede kraftigt sin fremtid som mælkeproducent.

- Det her har gjort, at jeg nu kan se en fremtid som mælkeproducent igen, og det betyder rigtig meget, siger han.

 

- Tidligere kunne en medarbejder måske godt se en syg ko i stalden, men bare gå videre i tanken om »det er der nok en anden der tager sig af«. Det kan de ikke mere, for systemet har opdaget det, så der er ingen undskyldning for, at det har man ikke set. Det betyder at når de kommer ind og henter mig i dag og fortæller, at der er noget galt med en ko, så har de ikke kun set det i systemet, men også handlet på det og flyttet koen for eksempel i en sygeboks.

Mælkrproducent Jørgen Haugaard, Bathau Holstein

Anden etape af massescreening bliver nu sat i gang

Sidste år blev den første del af en massescreening af grundvandet gennemført. Nu kommer den næste del, hvor grundvandet skal undersøges for cirka 100 pesticider og nedbrydningsprodukter.

Danish Crown møder kritik af klimakampagne

Forbrugerrådet Tænk og tænketanken Concito er gået Danish Crowns store reklamekampagne om det klimavenlige svinekød efter i sømmene og finder den vildledende.

Tyskland bygger hegn til Polen efter tre nye ASF-tilfælde

Brandenburg bygger et hegn ved grænsen til Polen for at afværge ASF-smittefare.

Høj aktivitet - men lave minkpriser

Årets sidste minkauktion er i fuld gang hos Kopenhagen Fur, og selv om priserne er på et lavt niveau, er der glæde over aktiviteten hos bestyrelsesformand Tage Pedersen.

Danva svarer igen på spildevandskritik: - Gammeldags tænkning

Kritikken af, at spildevand fra rensningsanlæg og overløb påvirker fjordene med store mængder organisk stof, er forfejlet, mener Danva, der er interesseorganisation for de danske drikkevands- og spildevandsselskaber.

- Vi har været naive og gået glip af rigtig mange penge

Knap 1.000 leverandører af biogas har samlet sig i en ny, landsdækkende forening. Dermed får leverandørerne et mere ligeværdigt forhold til de store energiselskaber, som de forhandler kontrakter med, mener foreningens formand Erling Christensen.
Side 1 af 1929 (38577 artikler)Prev1234567192719281929Next