Måske skal den røde ko være mere grøn

Der blev lagt op til en nytænkning af avlsindekset ved RDM, da der var årsmøde i Roslev. En nytænkning hvor den røde ko blandt andet kan blive mere grøn.

Da der var årsmøde i RDM i Roslev fremlagde mælkeproducent Morten Hansen, som blandt andet er med i raceudvalget og medlem af IRDBF, en australsk-inspireret måde at nytænke det danske RDM avlsindeks på:

Nemlig at lave flere indekser eller avlsretninger for RDM-koen. Et balanceret indeks, som vi kender fra NTM, et type-indeks med fokus på type, herunder showkøer og sidst et grønt-indeks, hvor vægten lægges på sundheden, dyrevelfærd, antibiotika, miljø og klima.

 

Et grønt-indeks

Det grønne indeks fik mikrofonholderen til at løbe stærkt.

- Hvis man avler efter to indekser, hvad er så den gruppe, der ikke er grøn?

- Risikerer vi ikke at lande lidt midt imellem det hele ved at satse lidt på NTM og lidt på et grønt indeks?

- Jeg mener, at en så lille race bør stå sammen og avle i samme retning. Så kan man bruge sin avlsrådgiver til at avle mere eller mindre efter en egenskab. Så får vi ikke en gruppe, der er grøn, og en der ikke er, lød de mange holdninger fra salen.

 

Fremtidssikring

Formand Lars Iversen og Morten Hansen fik, hvad de kom efter, nemlig de røde mælkeproducenters meninger. Og de måtte svare for sig flere gange.

- Tendenserne i samfundet er blevet anderledes, og med et grønt-indeks tænker jeg besætninger, som har fokus på dyrevelfærd i form af pollethed eller en produktion uden brug af antibiotika, forklarede Morten Hansen.

Han og Lars Iversen understregede, at et grønt indeks ikke skal ses som en halv løsning, men et indeks man går all-in på, som kan give en mulighed for en anden produktionsform og en fremtidssikring af racen og de gode sundhedskvaliteter.

En fremtidssikring, som ifølge formanden er nødvendig.

- De seneste tal viser, at kodødeligheden er steget igen, og vi har producenter, som næsten er der, hvor de afliver tyrekalve. Det gør mig da hamrende bange for, hvad der sker. Alle har en holdning, det så vi selv med debatten om buræg. Den produktion lukkede, så ting ændrer sig lynhurtigt, forklarede Lars Iversen og foreslog for eksempel 20 procent af tyrene i en grøn avlslinje.

Efter det faglige møde var der bedriftsbesøg ved Jens Peter Støjberg i Hjerk.

 

Prismodtagere ved RDM-årsmøde

Alm. Brands Sundhedskonkurrence: Niels Pedersen, Ringsted

Årets RDM’er: Kaare Larsen, Gilleleje

RDM Ildsjæl: Henrik Mikkelsen, Rødby

RDM Ildsjæl: Lars Bebe, Ringe

RDM Ildsjæl: Kaj Kristensen, Rolev

Årets tyr: VR Vimo, opdrættet af Sakkehavegård, Vojens.

Læs også