Over seks milliarder grunde til utilfredshed med Arla

De sidste 10 år er danske Arla-leverandører, ifølge LDM-formand Kjartan Poulsen, gået glip af mere end seks milliarder kroner. Det var en af grundene til, at formanden så sig nødsaget til at finde mundbindet frem under LDM’s generalforsamling.

Om det var corona-frygt, tidspunktet eller andet, der gjorde, at blot 29 stemmeberettigede medlemmer af en medlemsskare på 1.400 mødte op til generalforsamling for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter på Højslev Kro ved Skive, vides ikke.

For formand Kjartan Poulsens vedkommende var det i hvert fald ikke corona-frygten, men Arla-kritik, der flere gange under beretningen fik ham til at finde mundbindet frem fra inderlommen.

- Vi finder nye markeder, og der iværksættes spare- og rationaliseringsprogrammer, og vi får halvårlige rapporteringer om, hvor godt det går. Men der sker ingenting på de parametre, der er første- anden-, og tredje prioritet, når vi skal vurdere selskabet: Afregningsprisen. Der sker ingenting i Arla Foods’ afregning i forhold til den direkte konkurrent, Friesland Campina, selv om vi talrige gange er blevet stillet i udsigt, at det ville ændre sig, lød det fra formanden, som har regnet sig frem til, at afregningspriserne målt op mod Friesland Campina har betydet, at en gennemsnitlig dansk mælkeproducent hvert år de sidste 10 år er gået glip af 250.000 kroner

- Og så kan I jo selv gange med 10. Hvis vi også ganger med antallet af producenter, så når vi frem til et tal på over 6 milliarder kroner for dansk mælkeproduktion over 10 år. Så er jeg nok nødt til at tage mundbindet på - for det er satme ikke i orden.

Lukker sig om sig selv

Mundbindet kom i brug igen, da formanden rundede Arla og andelstanken.

- Vi andelshavere har ikke længere ens rettigheder, vi får ikke ens priser, vi kan ikke få indsigt i selskabets principper og grundlaget for afgørelser. Vi lider under en lav afregningspris, mens englænderne jubler. Jeg siger blot, at der er noget rivende galt i andelsselskabet, lød det fra formanden, som efter corona- og sommerpause igen er klar til at tage handsken op fra opgøret om Global Mælkeleveranceaftale.

- En retssag er ikke opgivet, men vi forsøger alt hvad vi kan at undgå at komme dertil. Det er lidt tosset at føre sag mod sit eget selskab, men hvis vi ikke kan komme dertil på andre måder, kan det blive den nødvendige udvej.

Plantedrik i strid med vedtægter

Mens kampen om Global Mælkeleveranceaftale tegner til at blive lang og indviklet – og udgifterne til sagen bærer skylden for et 2019 med underskud i foreningen - er der siden sidste generalforsamling dukket en ny Arla-sag op, som ifølge Kjartan Poulsen ligger lige til højrebenet for hvem der ville have lyst til at gå ind i det:

- Arla Food har nu lanceret deres plantedrikke, Arla Jörd. Jeg forstår det simpelthen ikke, for det er en klokkeklar overtrædelse af mejeriets vedtægter, fastslog han, inden aftenen fortsatte med genvalg til formanden selv og de øvrige tre bestyrelsesmedlemmer, der var på valg.

Læs også