Stort potentiale i CO2-neutralt landbrug

Skal den grønne omstilling af dansk landbrug lykkes, skal alle løsninger bringes til bordet – både af de erfarne og de unge landmænd.

Det mener man hos Mejeriforeningen, der mandag eftermiddag havde inviteret netop nogle unge landmænd til et inspirations- og klimamøde om netop det klimavenlige landbrug, sammen med repræsentanter fra den politiske verden, samt uddannelsessystemet.

Et møde blev holdt ved Ølgod hos én, der har løst udfordringen omkring klimaet med sit CO2-neutrale landbrug, nemlig mælkeproducent og formand for det økologiske mejeri Naturmælk, Jens Krogh.

Må ikke koste arbejdspladser

Med ved mødet var Anders Kronborg, der er fødevareordfører for Socialdemokratiet, og han slog fast, at landbruget såvel som den øvrige fødevareklynge, er afgørende og værdifuld for Danmark i relation til at skabe arbejdspladser, og dermed liv i landdistrikterne.

-  Derfor må klimaindsatsen heller ikke føre til, at vi sender produktion eller arbejdspladser ud af Danmark – det gavner hverken os selv eller klimaet, fastslog Anders Kronborg.

Og netop derfor var politikeren meget begejstret for det, han så i Ølgod, hvor det er lykkedes Jens Krogh via en helhjertet indsats at gøre sin bedrift CO2-neutral – blandt andet fordi han har opført eget biogasanlæg og egen vindmølle

Jens Krogh benyttede samtidig lejligheden til at rose regeringen for et seriøst klimaudspil, der tillige ser ud til at få bred opbakning både fra den røde og blå side af folketingssalen.

Fra tanke til handling

Det kan måske umiddelbart virke ret uoverskueligt at gå i gang med at klimaforbedre sit landbrug – men når man først har taget hul på bylden, viser det sig hurtigt, at mange mål kan nås let og realistisk.

- Den største generelle barriere for at nå målet findes oppe i landmandens hoved. Der ligger allerede mange initiativer, der er lige til at gå til ude på bedrifterne, konstaterede Jens Krogh, der selv har gjort meget ud af at have en klart defineret og detaljeret klimahandlingsplan for sin bedrift.

En erfaring og en metode, som den økologiske mælkeproducent, Mikkel Juhl fra Rønde, Djursland, der var repræsentant for de unge landmænd på klimamødet, også har benyttet.

- De første ti procent er lette at finde og sætte i gang, og de flytter faktisk noget på bedriftens klimabelastning, og derfra er det blevet interessant at arbejde videre med klimahandlingsplanen, forklarede Mikkel Juhl Nielsen på mødet.

john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

Læs også