bannerPos

Studerende undersøger kalvelunger

Lungebetændelse hos kalve i alderen 0-12 måneder er den markant hyppigst registrerede lidelse. Arkivfoto
16-01-2020 14:12
40 kalvelunger har været under mikroskop for at kortlægge hvilke typer bakterier og vira, som er årsag til diverse lungelidelser hos kalve.

To dyrlægestuderende forventer at kunne gøre os klogere på årsager til lungelidelser hos kalve i februar, når de præsenterer deres resultater af at have undersøgt 40 sæt kalvelunger.

De studerende, Andreas Kristian Klit og Jens Jespersen Pauls, har forsøgt at fastlægge forskellige årsager til lungelidelser hos kalve.

- i har undersøgt 19 sæt lunger fra selvdøde kalve i 5 slagtekalvebesætninger og 21 sæt kalvelunger fra Aarhus Slagtehus. Vores mål er at få mere viden om, hvilke bakterier og vira der er årsag til forskellige typer lungelidelser. Det kan være værdifuldt at vide, hvad kalvene reelt er døde af. Måske kan vi med denne viden blive endnu bedre til at forebygge sygdom og måske også gøre behandlingen af kalves lungelidelser mere effektiv og reducere forbruget af antibiotika, forklarer Jens Jespersen Pauls til KvægNyt.

Lungebetændelse har konsekvenser

Lungebetændelse hos kalve i alderen 0-12 måneder er den markant hyppigst registrerede lidelse. Den bidrager til en stor andel af antibiotikaforbruget i den aldersgruppe, skriver KvægNyt som også peget på store udfordringer for slagtekalvebesætninger, hvor lungebetændelse har stor økonomisk, sundhedsmæssig og dyrevelfærdsmæssig betydning.

Andreas Kristian Klit og Jens Jespersen Pauls` opgave er et led i den fireårige indsats »Robuste Kalve«, som gennemføres af Københavns Universitet i samarbejde med Seges, Aarhus Universitet og DTU.

Det store kalveprojekt »Robuste Kalve« lægger lunger fra selvdøde kalve til dette forsøg. Derudover er der i projektet taget blandt andet blodprøver, gødningsprøver og næsesvabere af kalve hos 16 slagtekalveproducenter og de mælkeproducenter, der leverer kalve til dem, oplyser KvægNyt.

teba

 

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 

Smågrisepriserne buldrer videre opad

Den tyske Nord-West-notering steg mandag med 1,5 euro. Yderlige stigninger i vente i næste uge.

Digitale løsninger gør din hverdag lettere og giver bonus på bundlinjen

Vejen til bedre overblik, mere tid og en bonus på bundlinjen ligger lige foran dig.

Stort set uændret svinebestand

Danmarks Statistik har opgjort antallet af svin i Danmark pr. 1. kvartal i år. Tallene viser, at den samlede svinebestand i Danmark var 12,7 mio. svin 1. januar 2020, hvilket er en smule over sidste års niveau.

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Syv nye traktorer klar til levering

A.P. Andersen Maskinfirma I/S i Gjerndrup nær Brørup har travlt i denne uge med klargøringen af ikke mindre end syv nye traktorer, der skal klargøres til levering.
Side 1 af 1772 (35435 artikler)Prev1234567177017711772Next