bannerPos

Studerende undersøger kalvelunger

Lungebetændelse hos kalve i alderen 0-12 måneder er den markant hyppigst registrerede lidelse. Arkivfoto
16-01-2020 14:12

40 kalvelunger har været under mikroskop for at kortlægge hvilke typer bakterier og vira, som er årsag til diverse lungelidelser hos kalve.

To dyrlægestuderende forventer at kunne gøre os klogere på årsager til lungelidelser hos kalve i februar, når de præsenterer deres resultater af at have undersøgt 40 sæt kalvelunger.

De studerende, Andreas Kristian Klit og Jens Jespersen Pauls, har forsøgt at fastlægge forskellige årsager til lungelidelser hos kalve.

- i har undersøgt 19 sæt lunger fra selvdøde kalve i 5 slagtekalvebesætninger og 21 sæt kalvelunger fra Aarhus Slagtehus. Vores mål er at få mere viden om, hvilke bakterier og vira der er årsag til forskellige typer lungelidelser. Det kan være værdifuldt at vide, hvad kalvene reelt er døde af. Måske kan vi med denne viden blive endnu bedre til at forebygge sygdom og måske også gøre behandlingen af kalves lungelidelser mere effektiv og reducere forbruget af antibiotika, forklarer Jens Jespersen Pauls til KvægNyt.

Lungebetændelse har konsekvenser

Lungebetændelse hos kalve i alderen 0-12 måneder er den markant hyppigst registrerede lidelse. Den bidrager til en stor andel af antibiotikaforbruget i den aldersgruppe, skriver KvægNyt som også peget på store udfordringer for slagtekalvebesætninger, hvor lungebetændelse har stor økonomisk, sundhedsmæssig og dyrevelfærdsmæssig betydning.

Andreas Kristian Klit og Jens Jespersen Pauls` opgave er et led i den fireårige indsats »Robuste Kalve«, som gennemføres af Københavns Universitet i samarbejde med Seges, Aarhus Universitet og DTU.

Det store kalveprojekt »Robuste Kalve« lægger lunger fra selvdøde kalve til dette forsøg. Derudover er der i projektet taget blandt andet blodprøver, gødningsprøver og næsesvabere af kalve hos 16 slagtekalveproducenter og de mælkeproducenter, der leverer kalve til dem, oplyser KvægNyt.

teba

 

Majsen skal hurtigere op af jorden

Hos Landbo Limfjord har man både i år og sidste år set alt for lav fremspiringsprocent i mange majsmarker. Starthjælp via biobejdsning kan være en af nøglerne til at løse problemet, mens tommelfingerreglen om otte graders varme i jorden som startskud til majssåning også bør tages op til revision.

Danske virksomhedsgiganter går til kamp mod madspild

Flere af Danmarks førende virksomheder går nu til kamp mod madspild under aftalen Danmark mod Madspild. Det glæder fødevareminister Mogens Jensen.

Seges går online med ny haleguide

Seges Svineproduktion har udviklet en guide, som skal gøre det nemmere at producere grise med hele haler.

Arla havde 1.500 medarbejdere på kompetenceudvikling

Til årets udgave af Learning Week hos Arla deltog mindst 1.500 medarbejdere verden over hos virksomheden i oplæg om alt lige fra bæredygtighed til mindfullness. Og det var vigtigere end nogensinde, mener Helle Petersen, der er landedirektør hos Arla Danmark.

- Der mangler »manpower«

Kommunerne mangler ressourcer til at få ført vådområdeprojekter ud i livet, og systemet er for bureaukratisk, lyder det fra Søren Madsen, projektleder i Næstved Kommune, der til daglig arbejder med vådområdeprojekter.

- Vi skal have flere grise med krølle på halen

Svineproducent Joachim Clausen fra Ledbjerggaard ved Sorø har siden juli 2018 produceret grise med hele haler i forbindelse med et demonstrationsprojekt under Seges Svineproduktion. Erfaringerne er så positive, at haleklipperen forbliver på hylden her efter projektets afslutning.

Vækster med millioner: Samson sætter ny omsætningsrekord

Samson leverer grønne tal på top- og bundlinje, og bevarer optimismen for fremtiden trods et usikkert marked.

Spekulanterne satser stadig på optur til afgrødepriserne

De spekulative amerikanske kapitalfonde udbygger deres købspositioner i afgrødefutures, til trods for den igangværende høst i USA. De spekulative amerikanske kapitalfonde satser især på, at prisen for sojabønner skal op. Det forventer jeg også. Men på den korte bane må vi forvente en nedadgående priskorrektion på afgrødemarkedet.
Side 1 af 1931 (38614 artikler)Prev1234567192919301931Next