Vestjysk landmand får ko til at give øl

Den rigtige foderblanding gav overraskende effekt.

Ove Sidding Nielsen, Nr. Nebel blev noget overrasket, da han fandt én af sine køer, der havde været stukket af et par uger. Da han skulle malke den, var det nemlig ikke mælk, men en brunlig, lidt skummende væske, der kom ud af yveret.

- Hun havde gået på en af min nabos marker med byg og humle, så det lugtede mere af øl end af mælk, fortæller han.

Sammen med kvægrådgiver Ejvin Kortegaard fra SAGRO har han siden prøvet sig frem med en række forskellige foderblandinger med vægt på humle og specialgær, og efter en længere proces fandt han frem til den rigtige blanding, der gav en helt rigtig øl-smag.

Koens utrolige mave
- Jeg var noget skeptisk, da Ove ringede første gang, fortæller Ejvin Kortegaard, men en ko har jo fire maver, og den store vom virker faktisk som en slags forgæringstank, som man jo også bruger ved ølproduktion.

Han har været temmelig udfordret af at skulle hjælpe med en noget anden produktion, end den mælkeproduktion, han plejer at rådgive om.

Koen får nu særbehandling og får blandt andet sit eget foder. Den giver hver dag omkring 5 liter øl, som bliver malket med håndkraft, da den naturligvis ikke må blandes med den mælk, der afleveres til mejerierne.

Ove Sidding Nielsen overvejer nu, om han skal forsøge at udvide produktionen, så flere køer kommer til at producere øl – eller ”Voksenmælk”, som han har valgt at kalde det.

- De 5 liter om dagen er jo ikke mere, end vi selv kan bruge, siger han.

 

Landmand får ko til at producere øl from SAGRO on Vimeo.

Læs også