Debat: Endelig giver EU os mere frihed til at beskytte os mod ulven

Af Asger Christensen, Medlem af Europa-Parlamentet, Venstre

Jeg har i mange år kæmpet i EU for at gøre det lettere at regulere den voldsomt stigende ulvebestand. Og nu bliver det formentlig endelig en realitet. Det har et flertal af EU’s medlemslande i hvert fald stemt for i sidste uge.

Det har været en lang og sej kamp at vinde europæisk opbakning til at løsne EU’s beskyttelsesstatus for ulven, så vi kan få lov at regulere den. Det har nemlig været sådan siden 1992, at ulvene var totalfredet af EU’s Habitatdirektiv. Det betyder, at EU har sat meget strenge krav til beskyttelse af ulven, da den var under det der kaldes »strengt beskyttet«.

Men det er i min verden helt skævt, at man har haft et så ældgammelt og støvet direktiv liggende uden at forholde sig til virkeligheden i dag, hvor ulvebestanden er eksploderet. Der er akut brug for flere redskaber i værktøjskassen til at regulere ulven.

Nu er alle EU’s medlemslande - med undtagelse af Spanien og Irland - så endelig blevet enige om at ændre ulvens beskyttelsesstatus i EU. Det betyder, at ulvens beskyttelsesstatus går fra »strengt beskyttet« til »beskyttet«. En lille men super vigtig ændring, der vil gøre det nemmere at regulere ulvebestanden. Og det er der slet ingen tvivl om, at vi har voldsomt brug for i Danmark.

Næste skridt bliver at realisere beslutningen i en konkret ændring af Bern-konventionen. Men opbakningen fra EU’s medlemslande er et afgørende skridt i den rigtige retning mod en mere nutidig og fornuftig håndtering af ulven. Det vigtigste for mig er, at vi herhjemme i Danmark får mulighed for at regulere ulven nu. Hellere i går end i dag.

Jeg stopper ikke kampen, før det er virkeligheden.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også