Vi har en pligt til at producere mange fødevarer

Der er en god grund til, at FN’s fødevareorganisation FAO over for landbrugslande som Danmark har indskærpet, at vi har en forpligtigelse til at opretholde en stor fødevareproduktion.

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Det er netop kommet frem, at ikke færre end 155 millioner børn nu sulter på denne klode – og at problemet er mangedoblet under coronakrisen.

Der er således en god grund til, at FN’s fødevareorganisation FAO overfor landbrugslande som Danmark har indskærpet, at vi har en forpligtigelse i forhold til det internationale samfund til at opretholde en stor fødevareproduktion.

At foreslå udtagning af god landbrugsjord og neddrosling af fødevareproduktion her til lands – sådan som vi hører fra venstrefløjen under de igangværende hjemlige landbrugsforhandlinger – er derfor intet mindre end uanstændigt. Fagligt giver det i øvrigt heller ingen mening. Og det er noget af en luksusholdning at have i en del af verden, hvor vi vælter os i mælk og honning og andet godt og aldrig har problemer med at købe de ønskede varer i butikkerne.

Mad til 15 millioner

Vi producerer mad til 15 millioner mennesker i dette lille land, og selv om ingen af varerne eksporteres direkte til de fattigste egne af verden, vil også en reduktion af den store danske produktion resultere i en større international efterspørgsel efter mad – og dermed gøre det decideret umuligt at skaffe fødevarer nok til de hungersnød-ramte områder.

Vi har en pligt til at gøre noget af det, vi er bedst til i Danmark. Og det er at producere madvarer.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også