Ny model sikrer mindre bureaukrati og mere biodiversitet

Vi kan langt om længe fejre en stor, dansk sejr. For mit forslag om en ny bruttoarealmodel er blevet vedtaget.

Asger Christensen, MEP, Europa-Parlamentet.

Af Asger Christensen, Jordrup, medlem af Europa-Parlamentet

For mange af os er høsten så småt i gang. Men jeg er nødt til at afbryde arbejdet et øjeblik, for en rigtig god nyhed er netop tikket ind. EU landede for nylig en aftale om den fælles landbrugspolitik, CAP’en, som jeg har kæmpet hårdt for at sætte et dansk aftryk på. Og det er lykkes.

Landbrugsreformens endelige tekster har været længe undervejs, men jeg har omsider fået dem i hænderne. Derfor kan vi langt om længe fejre en stor, dansk sejr. For mit forslag om en ny bruttoarealmodel er blevet vedtaget. Det er jeg meget stolt af.

Konkret har jeg foreslået, at landbrugsstøtten ændres fra en nettoareal- til en bruttoarealmodel.

Det betyder, at landmænd kan lade buske, træer og små oversvømmede områder stå på deres marker uden at risikere at blive trukket i støtte. For mig er det nemlig afgørende, at vi belønner landmænd for at dyrke biodiversitet på deres marker. Og det vil den nye bruttoarealmodel give mulighed for.

Mulighed

Mere natur på markerne er godt for både klimaet, miljøet og biodiversiteten.

Men i dag mister landmanden støtte, hvis der er buskads på markerne, eller et område er oversvømmet. Og så giver den nuværende model tilmed mere papirarbejde til landmændene.

Den nye bruttoarealmodel vil skabe grobund for mere biodiversitet på markerne og et forenklet regelsæt for landmændene. Det er vigtigt.

For vi skal styrke naturen, så mange kommende generationer også kan få glæde af den. Og nu får europæiske landmænd mulighed for at bidrage endnu mere til at beskytte vores dejlige natur.

Kæmpe sejr

Samtidig sparer den nye model landmænd for skrivebordsarbejde. Fremover bliver der nemlig langt mindre papirnusseri, når markerne skal måles op, og det giver mere tid i stalden.

Jeg kan ikke gentage det nok: vi skal have fornuften i førersædet, når vi laver reglerne. Det er let at lave nye love, når din plov er en pen, og du er mange kilometer fra markerne.

Derfor er det en kæmpe sejr, at mit forslag er blevet vedtaget, så vi fremover kan sikre mindre bureaukrati og mere biodiversitet. Jeg ser frem til at følge den danske implementering af de nye regler, som går i gang nu.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også