Yara handler uanstændigt og uansvarligt

Af Hans Otto Sørensen, Gaardkrog, 6780 Skærbæk

Jeg læser i dag, at den store norske gødningsproducent Yara har lukket produktionen på flere af deres fabrikker. Det er ganske uanstændigt i den nuværende krigsagtige situation.

Yara har et næsten monopol på fremstilling af gødning til det europæiske marked, og deres beslutning vil føre til mangel på gødning, og det vil uundgåeligt føre til hungersnød blandt nogle af verdens fattigste, når fødevareproduktionen hermed yderligere sættes under pres. 

Med den kommende globale fødevarekrise, og den allerede værende humanitære krise, viser dette firma sit totalt profitorienterede ansigt.

Denne form for kynisme og mangel på de mest elementære medmenneskelige hensyn viser, at et firma som Yara ikke er parat til at påtage sig sit globale ansvar, som deres dominerede position ellers måtte påbyde dem.

EU bør omgående reagere og påbyde Yara at starte produktionen igen. Vil de ikke det, bør firmaet tvangsopsplittes i mindre enheder.

Det var en kæmpefejl, at EU over årene tillod Yara at opkøbe den ene gødningsfabrik efter den anden. Nu ser vi resultatet. EU må reagere med det samme.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også