Føj, hvor ulækkert

Myndighederne antager, at de forurenende næringsstoffer fra vore toiletter og køkkenvaske, der ikke er indberettet, må stamme fra landbruget. Det er forkert og et falsk regnestykke at pålægge landbruget udgifter for den forurening, kommunerne holder skjult, skriver Jens Peter Aggesen i dette debatindlæg.

Af Jens Peter Aggesen, Storegade 42, 6560 Sommersted, formand for Agerskovgruppen

44.000 gange om året sender en tredjedel af de danske kommuner millioner af liter pis og lort ud i havet. De resterende to tredjedele holder deres udledninger fra overløb fra rensningsanlæggene hemmelige.

Ifølge Agerskovgruppens advokat, Hans Sønderby Christensen, som er specialiseret i EU-ret, gælder, at EU's medlemslande har forpligtet sig til, at 98 procent af deres byspildevand skal renses.

Husdyrenes ekskrementer og urin, gyllen, skal anvendes som gødning til planterne efter nøje fastlagte regler. Hver liter gylle skal dokumenteres.

Den danske stat ser gennem fingre med borgernes brugte toiletpapir, hormoner efter medicinindtagelse, rester af hudplejemidler, fedtstoffer fra madlavning, sæberester, pis og lort efter skønsmæssigt 130.000 årlige overløb. Ikke sært, det kniber med at få det blå flag ved en del badestrande.

Det skal stoppes

Myndighederne antager, at de forurenende næringsstoffer fra vore toiletter og køkkenvaske, der ikke er indberettet, må stamme fra landbruget. Det er forkert og et falsk regnestykke at pålægge landbruget udgifter for den forurening, kommunerne holder skjult.

Sammen med EU-parlamentarikerne Margrethe Auken (SF), Pernille Weiss (C) og Landbrug & Fødevarer, vil Agerskovgruppen have dette svineri stoppet.

Ved at lukke øjnene og fortsætte med at skjule den ækle sandhed gør den danske stat sig skyldig i indirekte at præmiere kommunerne for deres forsyndelser. Føj, hvor ulækkert!

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også