Med ét slag kommer Danish Crown nu og siger, at vi skal finde 16 kroner pr. gris på grund af markant lavere efterbetaling end forventet. Det virker virkelig ikke særlig professionelt.
Af Anders Kappel, Brunshøjgård I/S, Thy, HC Gæmælke, Vejen, Martin Lambert Pedersen, Dynagro, Aabenraa, Aage Lauritzen, Pedersminde, Ribe, Anders Andersen, Sandagergaard I/S, Jerslev, Lars Andersen, Holmskovgaard I/S, Hesselager, Peter Jacobsen, St. Købeskov, Søndersø, og Svend Amstrup Jensen, Amstrup-Agro, Brørup
Efter det netop offentliggjorte regnskab for Danish Crown står vi med en noget frustrerende mavefornemmelse og en efterhånden manglende tiltro til, at der bliver rettet op på aktiviteterne i England igen.
Vi har nu igennem tre år måttet lægge øre til, at der nu er styr på genopretningsprocessen, og at Danish Crown snart vil tjene penge igen.....det sker bare ikke?
Vi har ikke længere tålmodighed, ej heller råd, til endnu engang at få at vide, at nu kører det. Tiltroen ligger nu på et meget lille sted.
Kæmpe tab
CEO i Danish Crown meldte ellers klart ud i foråret, at problemerne i UK var næsten løst, og selskabet ville komme med et positivt bundresultat i 2017/2018.
Nu er vi så alle blevet klogere, og det reelle tab på bundlinjen, inklusiv nedskrivning, rammer vel omkring et minus på 550-600 millioner kroner, eller hvad der svarer til cirka 45 øre/kg = 38 kr./slagtesvin = 280.000 kroner for en gennemsnitlig svineproducent med 7.400 stk./år.
Hertil skal der så tillægges en manglende indtjening i UK på cirka 350 millioner kroner, så bliver tabet på 460.000 kroner pr. gennemsnitlig producent.
Tabene/den manglende indtjening har været af næsten samme størrelse de to foregående år, blot fordi der ikke er taget hånd om problemerne i tide i UK.
Nedskæring
Sidste år til vores vinterkredsmøder blev det meldt ud, at vi skulle regne med en efterbetaling, der i fremtiden ville ligge mellem 1,10 kroner til 1,30 kroner – det kunne vi godt bruge i vores budgetter.
De fleste af os er lidt konservative og har derfor brugt 1 krone. De 80 øre, det nu i stedet blev til, betyder, at for det budget, der er blevet afleveret til kreditgivere for året 2018, nu skal fratrækkes ekstra 126.000 kroner i indtjening ved en gennemsnitlig producent.
Det er ren likviditet, som vi skal ud og finde ekstra.
Som enhver anden professionel virksomhed har vi brugt meget tid hen over efteråret på at lave forecast på, hvordan året ender ud og desuden lægge budget for år 2019.
Ikke meldt ud i tide
Vi kigger hver dag på, hvordan vi kan optimere i vores butik og skære ind for at spare den der krone ekstra på fremstillingsprisen pr. gris, sådan at vi kan forsøge at hente bare et lille overskud i disse likviditetstrængte tider.
Med ét slag kommer Danish Crown nu og siger, at vi skal finde 16 kroner pr. gris på grund af markant lavere efterbetaling end forventet.
Det virker virkelig ikke særlig professionelt, at vi nu skal kontakte vores kreditgivere og nedskrive et i forvejen knebent budget, fordi vores eget slagteri i den grad underpræsterer og ydermere ikke i bedre tid har meldt ud, at vi nok skulle sætte forventningerne betydeligt ned.
Hidtil har vi i Danish Crown haft en strategi, som gik ud på at udkonkurrere konkurrenterne via stor og effektiv drift. Efter Jais Valeur (CEO i Danish Crown, red.) – og først efter Jais – kom til, blev strategien ændret, nærmest 180 grader.
Men bestyrelsen og de ledende folk i Danish Crown er stadig næsten de samme som før. Kan disse gengangere levere under begge strategier, eller kræves der noget forskelligt?
Hvad skal Danish Crown
Som vi kan se det, kører noget af Danish Crown stadig efter den gamle strategi, for eksempel:
• Stadig tillæg for flere grise af samme kvalitet (væksttillæg, nybyggeri, m.m.)
• Vi skal spare omkostninger for at slå Spanien (endda Jais´ egen udlægning)
• Ingen feedback fra sælgerne i Danish Crown på, hvad der skal ændres for, at kunden er villig til at give en højere pris. Dette er et kæmpe problem, da vi som producenter blot kan stole på, at Danish Crown guider den danske produktion i den mest lønsomme retning (hvilket ikke er sket endnu)
• Hvis vi påføres omkostninger på 50 øre/kg, og markedet kun er villige til at betale 30 øre/kg, skal vi så ikke informeres?
Helt grundlæggende: Er Danish Crown sat i verden for at maksimere danske svineproducenters bundlinje eller blot for at sørge for, at varerne bliver solgt ugentligt?
Kurs skal ændres
Når vi kigger ned på hele Danish Crown, så har vi jo rigtig mange ting, der performer rigtig godt. Vi har et Dat-Schaub-selskab, der kommer med et rekord-regnskab.
Det samme gælder på kreatursiden, hvor vores forædlingsfabrik i Sdr. Felding har lavet deres bedste resultat nogensinde. Disse positive historier forsvinder desværre, når de 13 millioner grise, vi slagter i DK, skal tage tæskene for de 17 millioner grise, vi slagter i andre lande.
Dette skriv er lavet i forsøget på at synliggøre, hvad vi primære producenter står i. Kald os naive, ja, men vi tror altså kun, at et slagteri i Danmark har en fremtidig berettigelse, hvis der er et råvaregrundlag af bedste kvalitet.
Råvaregrundlaget er altså OS – danske landmænd. Ændres kursen ikke i tide, så er råvaregrundlaget snart en saga blot i Danmark.
»Det handler om mad«.....ja, men for os handler det altså lige nu om overlevelse!
Læs Danish Crowns svar også her på effektivtlandbrug.dk. Red.