Forfra igen

En kommentar til fødevareminister Mogens Jensen, der vil finde løsninger, som kan forbedre vandmiljøet i Danmark.

Af Vagn Lundsteen, direktør og planteavlsrådgiver, AgroPro, Fjorddraget 28, 4300 Holbæk

Det værste ved at få ny minister er, at den information og tid, der er brugt på den forrige, er gået tabt. Embedsfolkene er de samme, med samme dagsorden. De vil lynhurtigt få indoktrineret den nye minister, specielt når ministeren ikke har den store forkundskab på området.

- Kære minister, visk tavlen ren. Undgå samme fejl, som dine forgængere og træf beslutninger ud fra et oplyst grundlag

Det er forståeligt. Men det ændrer ikke ved, at ministeren endnu en gang bliver misinformeret. Fødevareminister Mogens Jensen udtaler i weekendens Effektiv Landbrug, at »det er ikke nok.« »Efterafgrøderne er kun et lille skridt i den rigtige retning. Vi skal gøre meget mere, så der kommer meget mindre kvælstof i det danske vandmiljø.«

Hvis jeg var minister, ville jeg starte med at sende embedsfolkene ud af kontoret og i stedet spørge uvildige og ikke-forudindtagede folk, hvad der er op og ned i debatten. Det var sådan, jeg startede min periode i Bæredygtigt Landbrug. Jeg troede, at vi var nogle svin og at vi skulle reducere kvælstoftabet for at gavne vandmiljøet. Spørgsmålet var mere hvordan?

Rensning af spildevand hjælper

Efter tre måneders oplæsning på stoffet kom jeg til den erkendelse, at det umuligt kan være kvælstof fra landbruget (nitrat), der er skyld i dårligt vandmiljøet. Mere end en halvering af tab fra landbruget havde ikke medført et bedre vandmiljø et eneste sted i hele landet, ja sågar i hele verden. Derimod havde spildevandsrensning en hurtig og sikker effekt på vandmiljøet. Jeg ville undersøge dette, hvis jeg var minister. Inden jeg ville stille krav om flere reguleringer af landbrugsfamilierne produktion og økonomi.

Embedsfolkene har kun en interesse og det er at dække over misinformation til tidligere ministre.

Kære minister, visk tavlen ren. Undgå samme fejl, som dine forgængere og træf beslutninger ud fra et oplyst grundlag.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også