bannerPos

Slut med momspligt på salg af bebyggede ejendomme

Jacob Kunø Christensen.

AF: DEBATINDLÆG

18-09-2020 10:16
Ifølge Skattestyrelsen skal du ikke længere tillægge moms på salg af en bebygget ejendom, hvis køber vil rive ejendommen ned. Det er muligt at søge om tilbagebetaling af salgsmoms for tidligere solgte ejendomme.

Af Jacob Kunø Christensen, moms- og afgiftsspecialist, Jura & Skat, Seges, Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.

Skal du tillægge moms på salget af en bebygget ejendom, hvis køber vil nedrive ejendommen for at opføre en ny bygning? Svaret har tidligere har været ja, fordi salg af byggegrunde er omfattet af momspligt.

Men et såkaldt styresignal fra Skattestyrelsen betyder nu, at du som sælger ikke længere skal tillægge moms, når du sælger en bebygget ejendom.

Styresignalet fastlægger den gældende praksis på området og kommer i forlængelse af EU-Domstolens dom i den meget omtalte KPC-sag i september 2019. I dommen kom EU-Domstolen frem til, at der ikke kan lægges vægt på købers hensigt om nedrivning i købsaftalen, når der på tidspunktet for overdragelsen står en fuldt funktionsdygtig bygning på ejendommen.

Skattestyrelsens styresignal indebærer, at et salg af bebygget ejendom er momsfrit, så længe der står en fuldt funktionsdygtig bygning på ejendommen – også selvom nedrivningen eksplicit er nævnt i købsaftalen. Leveringen af en grund med bygninger til nedrivning kan dog stadig anses for momspligtig levering af en byggegrund, hvis du som sælger medvirker til nedrivningen.

Tilbagebetaling 

Har du solgt en bebygget ejendom og opkrævet moms som følge af Skattestyrelsens hidtidige praksis, kan du ifølge styresignalet anmode om tilbagebetaling af salgsmomsen, hvis momsbetalingen samlet har været til ugunst.

Momsbetalingen regnes for at have været til ugunst for dig som sælger, hvis du har skullet betale en del af salgssummen i salgsmoms og dermed har lidt et tab. Hvis du omvendt har overvæltet momsbetalingen på køber, så denne har betalt en højere salgspris, regnes den for at have været til ugunst for køber.

Du skal dog være opmærksom på, at du i kravet om tilbagebetaling skal fradrage besparelser i form af fradrag på købsmoms og moms af reguleringsforpligtelse. Dette betyder, at hvis du har fået momsfradrag for udgifter på ejendommen eller udgifter relateret til salget, skal du trække det fra den tilbagebetaling, du kan få for salgsmomsen.

Tilbagebetaling kan nægtes, hvis Skattestyrelsen kan godtgøre, at du opnår en gevinst ved tilbagebetaling på grund af endelig overvæltning af momsen på køberen.

Søg hos Skattestyrelsen

Styresignalet åbner samtidig mulighed for, at køber kan ansøge om tilbagebetaling af momsen direkte hos Skattestyrelsen, når momsen er endeligt overvæltet på køberen.

Tilbagebetalingen betinger dog som udgangspunkt, at aftalegrundlaget mellem sælger og køber ikke giver køber mulighed for at rette krav mod sælger. Hvis køber kan rette krav mod sælger, er momsen nemlig ikke endeligt overvæltet, og sælgeren vil her have mulighed for at søge om genoptagelse.

Styresignalet giver mulighed for ekstraordinær genoptagelse tilbage til 9. december 2012.

Anmodningen om ekstraordinær genoptagelse skal være modtaget hos Skattestyrelsen senest 10. december 2020. 

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.

Online-viden direkte til gården erstatter kvægkongres i 2021

Landbrug & Fødevarers Sektorbestyrelse for kvæg har med tungt hjerte konkluderet, at det ikke er muligt at planlægge og afholde Kvægkongres næste år.
Side 1 af 1955 (39088 artikler)Prev1234567195319541955Next