Overvejer din medarbejder at drage i krig?

Flere arbejdsgivere oplever for tiden, at deres ukrainske medarbejdere rejser hjem for at forsvare deres land. Patriotisk Selskab giver her et indblik i dine rettigheder som arbejdsgiver.

Din medarbejder har ikke krav på at få fri til at tage til Ukraine, hverken i medfør af lovgivning eller overenskomst.

- Det vil sige, at hvis medarbejderen ikke kan udføre sit arbejde, så er det de almindelige ansættelsesretlige regler, der gælder – og det er derfor udelukkende dig, der bestemmer, om du vil imødekomme et ønske om at få fri eller ej, fortæller Bodil Just, juridisk seniorkonsulent hos Patriotisk Selskab.

I en meddelelse uddyber hun nærmere om mulighederne for arbejdsgivere:

Hvis du gerne vil give din medarbejder fri til at rejse hjem, kan du og medarbejderen med fordel lave en aftale om, hvordan fraværet betragtes. Er det ferie? Orlov? Og hvor længe må han være væk? På den måde undgås problemer senere hen, når medarbejderen eventuelt kommer tilbage igen for at genoptage sit arbejde.

- Du kan for eksempel aftale med medarbejderen, at han holder ferie eller orlov uden løn frem til en given dato. Du kan også vælge at udbetale løn delvist i en kortere eller længere periode. Men husk, at det altid er en god idé at have aftalen på skrift, også selvom medarbejderen ikke kan skrive under på aftalen, fordi han allerede er rejst, forklarer Bodil Just, om et eksempel på en aftale.

Arbejds- og opholdstilladelsen

Konsulenten opfordrer endvidere til altid at huske at give SIRI besked, hvis medarbejderen rejser ud af landet, da det betyder, at hans opholdsgrundlag ændrer sig.

- Vær også opmærksom på, at medarbejderens arbejds- og opholdstilladelse kan bortfalde ved udrejse – og husk, at medarbejderen ikke må begynde at arbejde igen, når han vender tilbage til Danmark, før han har fået en ny tilladelse, tilføjer Bodil Just.

Herudover er det vigtigt, at medarbejderen beholder sin bopæl i Danmark, hvis han gerne vil vende tilbage til Danmark for at genoptage sit arbejde. Medarbejdere med midlertidige arbejds- og opholdstilladelser som for eksempel fodermestre kan nemlig være udrejst fra Danmark i op til seks måneder, hvis de fortsat har bopæl i Danmark. Hvis medarbejderen derimod opgiver sin bolig i Danmark, mister han også sin arbejds- og opholdstilladelse.

Læs også