Chokfyringer hos Danish Crown vidner om et kollektivt ledelsessvigt af historiske dimensioner

DET ER I bund og grund trist, at danske svineproducenters andelsslagteri Danish Crown nu ser sig nødsaget til at nedlægge cirka 500 funktionærstillinger. Men i den nuværende krise, hvor afgangen af grise til slagtelinjerne er synlig for enhver, og hvor afregningen til andelshaverne er på et historisk lavt niveau sammenlignet med konkurrenterne i både ind- og udland, ser den nye ledelse ingen anden udvej end at skære til benet.

LIGE SÅ ANSVARLIGT og trist, som det lyder, lige så forbløffende er det, at man som virksomhed gennem en længere periode – muligvis flere år – har kørt med en helt gigantisk overkapacitet. Afskedigelsen af 500 funktionærer skal føre til en besparelse på rundt regnet en halv milliard kroner årligt.

Det er immervæk – også for en virksomhed som Danish Crown – mange penge. Og den overkapacitet, man altså har kørt med, er helt indlysende blevet betalt af underbetalte andelshavere. Anderledes kan det ganske enkelt ikke være. For det er ikke fra den ene dag til den anden, at 500 mand på kontorerne er blevet overflødige. Det må de have været længe. Som selskabets adm. direktør Niels Duedahl udtrykker det: »Danish Crown befinder sig midt i en krise, og vi står over for gennemgribende forandringer. Vores omkostninger er ganske simpelt alt for høje i forhold til vores indtjening. Det siger sig selv, at det er vi forpligtet til at handle på«.

AT EN NY ledelse tager så drastiske skridt, fortæller dels, at der er nye koste på ledelsesgangene i Randers, som ikke er bange for at feje helt ud i krogene. Men hvis fyringerne er berettigede og nødvendige, fortæller de os også, at den tidligere direktion har svigtet andelshaverne helt enormt. Hvor dette stiller den folkevalgte ledelse, som dels udgør formandskab og repræsentantskab i Danish Crown, må man selv rode med i slagteriselskabet.

MEN NOGEN KUNNE måske få den tanke, at hverken bestyrelse eller repræsentantskab helt har været sin opgave voksen. I hvert fald ikke, hvis man som bestyrelse og repræsentantskab ser det som en af sine kerneopgaver at holde direktionen i ørerne.

NÅR MAN KAN undvære 500 funktionærer og derved finde en besparelse på en halv milliard kroner, så er det på baggrund af et kollektivt ledelsessvigt. Og det bør være tydeligt for enhver, at den nuværende ledelseskonstruktion i Danish Crown ikke er hensigtsmæssig. For havde den været det, havde slagteriet vel ikke kørt med en halv milliards overkapacitet blandt funktionærerne, sådan som tilfældet ifølge den nye ledelse altså er.

VI PÅSTÅR IKKE, at jobbet som hverken bestyrelsesmedlem eller repræsentantskabsmedlem er et nemt job. Men det er det vist heller ikke nogen, der har lovet, det skulle være. Det er derimod et voldsomt ansvarsfuldt job. Og fredagens chokmelding om besparelsen på en halv milliard og 500 funktionærstillinger kan man ikke løbe fra. Chokmeldingen er et bevis på et kolossalt svigt af andelshaverne fra toppen i selskabet. For hvorfor i alverden har ingen fra toppen grebet ind langt før og trimmet selskabet løbende. Det er slet og ret en ledelsesmæssig gåde, som enhver ansvarlig andelshaver må kræve svar på.

Læs også