bannerPos

Så til søs

Som samfund bør vi kunne kræve, at en ansvarlig minister træffer sine beslutninger på et fuldt oplyst grundlag

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
18-09-2019 21:00

»Så til søs« er en dansk filmkomedie fra et fiskerleje tilbage i 1933. Forleden stak Danmarks relativt nye miljøminister Lea Wermelin også til søs. Hun steg ombord på Miljøstyrelsens overvågningsskib i Faaborg Fjord. Ikke med udsigt til en komedie. Snarere en mindre tragedie. Dele af Det Sydfynske Øhav er nemlig ramt af »moderat iltsvind«. Og det skulle ministeren på fjorden for at se ved selvsyn.

MED OMBORD PÅ det gode skib Liv II havde ministeren kontorchef i Miljøstyrelsen Harley Bundgaard Madsen. En mand, der i årtier har været en central person i embedsværket og i tilblivelsen af de vandmiljøplaner, der har tvunget landbruget til at skære og skære i gødningen på land, for herigennem ifølge kontorchefen og ligesindede at reducere landbrugets bidrag til den danske kvælstofudvaskning, som finder vej til havmiljøet.

HVOR CENTRAL EN figur kontorchefen har været i vandmiljøplanerne, kan selvfølgelig diskuteres. Nogen mener, at hans rolle ikke kan overvurderes. Selv nedtoner han sin rolle. Men til diskussion er det ikke, at Harley Bundgaard Madsen ser kvælstof fra landbruget som en altafgørende faktor i vandmiljødebatten.

DET ER KONTORCHEFEN i sin gode ret til. Men vores nye miljøminister bør gøre sig selv og sit land den tjeneste, at hun ikke ensidigt lytter til dem, der er kravlet op i samme træ som Harley Bundgaard Madsen. Det er helt naturligt, at kontorchefen, som i årtier har argumenteret for en endeløs reduktion af kvælstof fra landbruget, ikke har i sinde at kravle ned fra sit træ.

UNDER SEJLADSEN PÅ Faaborg Fjord er minister Lea Wermelin da sandsynligvis også blevet forklaret, at iltsvind i fjorden skyldes kvælstof fra landbruget, og at der nu igen er behov for at stramme skruen over for landmanden på land. Det var i hvert fald præcis det budskab, ministeren pointerede overfor lokalpressen på Sydfyn, da hun igen havde land under støvlerne: Landbruget står for skud – igen – når næste vandmiljøplan søsættes ved virkning fra 2021, noterede journalisterne sig.

DET VILLE imidlertid klæde ministeren at indhente sin miljøviden fra andre kredse end dem, der igennem en generation ensidigt har krævet gødningsreduktioner fra landbrugets jorde for at forhindre iltsvind og dårligt havmiljø. Der findes stribevis af eksperter – herunder i udlandet – som fagligt set ikke køber Harley Bundgaard Madsens kvælstof-argumenter. Som samfund bør vi kunne kræve, at en ansvarlig minister træffer sine beslutninger på et fuldt oplyst grundlag. Trods årtiers massive kvælstofreduktioner og milliarddyre indsatser er der fortsat iltsvind. Kære Lea Wermelin. Hvorfor mon? Kan det tænkes, at kontorchefen tager fejl, og at årsagerne skal findes andre steder end i landbrugets kvælstof?   

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

Landboforening skal have ny formand

Østdansk Landboforenings formand, Jørgen Petersen, trækker sig til marts efter hele 31 år som formand.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Økonomi i at forsikre sig mod lejesæd i stedet for at vækstregulere

Det kan betale sig for landmænd, der har lav risiko for lejesæd, at forsikre sig mod lejesæd og undlade vækstregulering, viser et projekt.

Pisk eller gulerod til økologerne

Økologisk VKST inviterer den 22. januar til årsmøde, der blandt andet kommer til at handle om klimaregulering.

1000 dage uden arbejdsulykker

Agilia A/S ved Videbæk fejrede i sidste uge, onsdag, 1000 dage uden arbejdsulykker. Virksomheden har over de seneste år øget sikkerheden på arbejdspladsen for at skabe et bedre arbejdsmiljø, oplyser virksomheden. Milepælen står i kontrast til en landbrugsbranche, der hvert år topper statistikkerne for arbejdsulykker.

Styr lyset i stalden via telefonen

Virksomheden NewRoniX, der leverer professionelle lysstyringer til industri og landbrug, oplevede stor interesse for deres løsninger på NutriFair i Fredericia.

Avisfusion i landbrugspressen

Fra midten af februar fusionerer LandbrugsNyt og LandbrugØst til én avis, hvor LandbrugØst bliver den fortsættende avis.

Minister besøgte vestjysk biogasanlæg

Fødevareminister Mogens Jensen (S) var i går på rundtur i det vestjyske, hvor turen blandt andet gik til Viftrup Biogas nær Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune
Side 1 af 1748 (34960 artikler)Prev1234567174617471748Next