Råvare -og virksomhedsrådgiver: Delsælg - Vi har historisk høje korn- og rapspriser

Kurset »Guldkorn til marken« bød på mange fagligt interessante emner. Et af dem om råvaremarkedet, hvor råvare -og virksomhedsrådgiver anbefaler delsalg allerede nu af høst 2022.

Råvare- og virksomhedsrådgiver Morten Holm Rasmussen var ramt af corona, og måtte på grund af isolation, holde sit indlæg via team. Råvare- og virksomhedsrådgiver hos Velas, Morten Holm Rasmussen. Arkivfoto

Med vanlig succes har Velas igen afholdt kurset »Guldkorn til marken« med fuld tilslutning. Blandt mange aktuelle emner, holdt råvare -og virksomhedsrådgiver Morten Holm Rasmussen fra Velas i Vissenbjerg, et indlæg om råvaremarkedet, hvor han blandt andet manede til ro på gødningsmarkedet.

- Den panik vi så før jul, hvor der var stor usikkerhed om, hvorvidt det overhovedet ville blive muligt at skaffe gødning, har heldigvis lagt sig. Der er gødning på markedet, men det er stadig dyrt, sagde han og henviste til priser omkring 470 kroner pr. 100 kg for en NS 27-4.

Urea og naturgas er toppet

Prisen er, ifølge råvare -og virksomhedsrådgiveren, toppet på naturgas og urea, der siden jul har været svagt faldende, hvilket indikerer, at også prisen på gødning er ved at finde sit foreløbige leje.

- Vi har kendskab til mindst tre firmaer, der har fuld pallette på stort set alle gødningstyper. De giver priser på stort set hvilken type gødning, der efterspørges. Priserne er høje, men konkurrencen betyder, at skyhøjt er reduceret til højt, sagde Morten Holm Rasmussen.

Har man endnu ikke købt gødning, anbefaler rådgiveren, at man kun køber de gødningstyper, man skal bruge på kort sigt, hvilket vil sige de første tildelinger i vintersæden. Vent med at købe resten, lød rådet.

 

Udnyt de høje kornpriser

Morten Holm Rasmussen anbefaler, at man udnytter de høje priser på korn og raps til at få delsolgt.

- Priserne er langt over gennemsnittet, hvilket historisk viser, at her skal der sælges langt frem.

- Men sælg ikke det hele på en gang. Vi ved ikke, hvornår priserne topper. Ved at delsælge er man stadig med, hvis markedet stiger yderligere.

Råvare- og virksomhedsrådgiveren påpeger, at der pt. ses en snæver forsyning på fysisk korn, og at foderkorn fra høst 2021 handles til toppriser trods fald i prisen på future markedet.

- Hvedeprisen ligger omkring de 155-160 kroner pr. 100 kg for høst 2022. Det er cirka 30-35 kroner over gennemsnittet de seneste ti år.

Rapspris på himmelflugt

Prisen på raps er ligeledes høj og ser ud til at fortsætte sin himmelflugt, hvilket gør det endnu vigtigere at få delsolgt sin raps for høst 2022.

- Vi ser priser på 410-420 kroner pr. 100 kg. Det er 130 kroner over et 10 års gennemsnit, understregede Morten Holm Rasmussen og påpegede, at også prisen for høst 2023 er oppe i en god afregning.

- Har man altid raps i sit sædskifte, bør man også delsælge en lille del af 2023. Her ser vi priser på 385-395 kroner pr. 100 kg, og det er en rigtig god afdækning.

- Det vigtigste i det nuværende marked er at beslutte sig for, hvor meget rapsen må falde, inden man vælger at sælge. Her er det alfa og omega, at man har en strategi for, hvad man gør, hvis prisen på korn eller raps begynder at falde. Det er, efter min mening, ikke så meget det at sælge på toppen, der er det vigtigste. Man skal beslutte sig for, hvordan man beskytter sig mod et eventuel tab, og her er en fast strategi utrolig vigtig, sagde Morten Holm Rasmussen.

Læs også