Kinesisk svinekød tager stort hop

Den kinesiske svinekødsbørs i Dalian er i denne uge blevet indledt med et markant prishop på fem procent, til 21,54 kroner per kg. Det skriver markedsanalytiker Palle Jakobsen på sin blog hos Agrocom.

Prishoppet kommer, efter priserne på det fysiske svinekødsmarked i Kina i sidste uge steg med syv procent. Årsagen skal ifølge Palle Jakobsen findes i, at udbuddet af slagtesvin er faldet, mens flere svineproducenter holder sig tilbage fra at sælge i håbet om endnu højere priser.

Samtidig er priserne på smågrise gået i vejret, og ifølge Palle Jakobsen foretrækker nogle producenter at lade deres slagtesvin blive i stalden frem for at tømme den og købe nye dyre smågrise i stedet. Således ser man nu, at slagtevægtene på svinene er steget til 126 kg per gris.

Siden oktober har priserne på smågrise i Kina fordoblet sig og er på vej mod det tidligere topniveau, som man så i 2019/2020. Fortsætter slagtesvinene i den samme retning, kommer de op på 35 kroner per kg i løbet af det næste halve til hele år.

Ifølge markedsanalytikeren bør de nye tal åbne for en fornyet optimisme herhjemme i Danmark. Kommer slagtesvinepriserne i Kina op på 35 kroner, vil det danske importmarked pludseligt blive meget interessant.

- Samtidig står vi midt i den største produktionsopbremsning nogensinde i EU-landene med tyske slagtninger på sit laveste niveau siden 2006, og de to største producentlande, nemlig Tyskland og Spaninen, afregner tæt på rekorden i området omkring femten kroner per kg, skriver Palle Jakobsen.

Markedsanalytikeren spåede tidligere på måneden, at de danske svinepriser vil ramme området omkring eller over 13 kroner før efterbetaling i 2022, netop på grund af det faldende udbud af slagtesvin, verdenen over. Palle Jakobsen forventer endda rekordpriser i 2023 oppe i området over 17 kroner.

Allerede nu ser man rekordpriser på andre fødevarer som for eksempel oksekød, kyllinger, æg, mælk og korn, og han tror derfor, at de danske svinepriser vil bevæge sig samme vej. Antallet af slagtninger i Tyskland er faldet til under 750.000 svin om ugen i gennemsnit. Vi skal tilbage til 2006 for at finde tilsvarende lave slagtetal.

Læs også