Analytiker til hvedesælgere: Sælg, sælg, sælg!

Sælgerne af korn skal slå til nu, mens køberne risikerer at ende i en håbløs situation, hvis de låser deres kontrakt langt ud i fremtiden, advarer markedsanalytikeren Palle Jakobsen.

Sælg, sælg, sælg!

Sådan lyder rådet fra den selvstændige markedsanalytiker og handelsrådgiver Palle Jakobsen, der driver firmaet Agrocom, i en video på sin hjemmeside.

- Eksporten ud af Ukraine er lukket op, og russerne har været nødt til at sætte priserne ned, så den russiske hvede nu er faldet til et niveau, der er 20 dollar billigere end EU-hveden. Så vi må antage, at det bliver vanskeligere for EU-landene at sælge hvede fremadrettet, lyder det fra Palle Jakobsen.

Han konstaterer, at den russiske møllehvede fra Sortehavet har brudt modstanden ved 345 euro og formentlig nu falder til mellem 275 og 300 euro.

- Vi kommer til at se en helt anderledes hård konkurrence fra Sortehavet, dels i form af et genåbnet Ukraine, men også i form af en rekordavl i Rusland, som skal afsættes til eksport.

Købere skal vente

Palle Jakobsen vurderer, at de fysiske foderhvedepriser i vores del af verden i den kommende tid vil falde til 275 euro basis leveret i en havn – måske endda 260 euro kortvarigt.

- Det svarer til 170-180 kroner leveret ab gård i Danmark. Så se at få solgt.

Derimod råder handelsrådgiveren køberne til at tage det roligt.

- Låser I priserne fast nu, så låser i en håbløs situation fast langt ud i fremtiden (…) så lad nu være med at lytte til grovvarehandlere, der ringer jer op og fortæller den ene røverhistorie efter den anden som årsag til, at I skal købe. Det skal I altså ikke.

Læs også