Medie: Priserne er steget med 8,9 procent på et år

Prisstigningerne har nået nye højder i august, skriver Ritzau. Det er fødevarer og energi, der driver priserne op.

Prisstigningerne nåede nye højder i august med priser, der var 8,9 procent højere end i august i 2021, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ikke siden januar 1983 er priserne steget så meget over et år, skriver Ritzau.

Det er fødevarer, elektricitet og gas, der bidrager mest til prisstigningerne, og for eksempel var priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer 15,9 procent højere i august end i august sidste år.

Forbrugerøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank oplyser, at fødevarepriserne ikke er steget lige så meget som tidligere måneder, men at prisen på mælk, ost og æg samtidig er steget med omkring 25 procent på et år.

Ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er det i stigende grad sværere at gennemskue, hvilken vej udviklingen tager de næste måneder. Det er dog fortsat mest sandsynligt med prisstigninger, vurderer han.

Ikke utænkeligt med ti procent

Ifølge Jeppe Juul Borre er det ikke utænkeligt, at prisstigningerne vil runde de ti procent, skriver nyhedsbureauet.

- Det går langsomt med at øge udbuddet, så kuren mod inflationen er, at vi skal være fattigere. Det bliver vi så også helt automatisk, når prisstigningerne udhuler vores købekraft, med mindre indkomsterne følger med op, skriver Louise Aggerstrøm Hansen ifølge Ritzau.

For at forhindre voldsomme lønstigninger vil centralbankerne formentlig forsøge at bremse økonomien for at komme for høje lønkrav fra lønmodtagerne i forkøbet.

- Det understreger desværre også, at vi står over for en økonomisk afmatning og højere arbejdsløshed, før problemet er løst, skriver hun.

ECB hævede sin rente torsdag i sidste uge, og den amerikanske centralbank mødes i næste uge, skriver Ritzau.

Læs også