Danskerne går udenom bælgfrugterne

Europæerne spiser for få bælgfrugter i forhold til myndighedernes anbefalinger - med Danmark på sidstepladsen.

Bælgfrugter er sunde, nærende og klimavenlige - og kan vokse overalt. Alligevel viser et studie fra Københavns Universitet, at europæerne spiser væsentlig færre bælgfrugter, end landenes nationale anbefalinger indikerer.

- Bælgfrugter har mange fordele både for mennesker og for vores planet. Desværre er der også nogle forhindringer i vejen for forbrugerne, som skal overkommes, før bælgfrugternes potentiale kan blive fuldt udnyttet, siger Katharina Henn fra Institut for Fødevarevidenskab på KU i en pressemeddelelse.

- Når vi dyrker bælgfrugter i Europa er det typisk som dyrefoder. Som menneskeføde er potentialet underudnyttet. Og hovedårsagen er uvidenhed og manglende madtraditioner. Særligt viser mine studier, at europæerne mangler viden om bælgfrugters fordele, især deres bæredygtighed og klimavenlighed, der er ukendt for mange, lyder det fra forskeren.

Hendes undersøgelse placerer Danmark midt i feltet, når det kommer til forbrugernes kendskab til bælgfrugter, men på en sidsteplads for fem udvalgte lande, når det kommer til at udnytte deres potentiale som bæredygtig, sund mad.

Omvendt er briternes kendskab til bælgfrugterne i den lave ende, mens forbruget er halvvejs mod toppen, kun overgået af Polen og Spanien. Om det skyldes store mængder baked beans, fortæller resultaterne ikke, men de britiske sundhedsmyndigheder anbefaler faktisk et dagligt indtag af baked beans som del af de daglige stykker frugt og grønt.

Behøver ikke efterligninger

Spanien er klassens duks med topplaceringer både i forhold til kendskab, variation i de anvendte bælgfrugter og i forhold til det samlede forbrug. En forklaring kan være Spaniens historiske kontakt med mellemøstlige madtraditioner.

I hvert fald indgår bælgfrugter i dag som en mere naturlig del af den spanske middelhavskost, fremhæver Katharina Henn. I hendes eget land Tyskland, er traditionerne gået i glemmebogen.

Hun mener, løsningen til at øge forbruget skal findes i at opbygge traditionerne i Europa fremfor at fokusere på at skabe erstatningsprodukter, der efterligner kød.

- Der er stor interesse for køderstatninger, fordi industrien mener, at forbrugerne har brug for produkter, der ligner det mad, de kender som for eksempel en traditionel burgerbøf. Men ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt behøver vi ikke de her efterligninger, og vores undersøgelser viser faktisk, at forbrugerne ofte ville foretrække bælgfrugterne, som de er, siger Katharina Henn.

Læs også