Fødevareprisindeks holder niveauet

FN's fødevareagenturs prisindeks for fødevarer har været stabilt i november sammenlignet med oktober.

FN's fødevareagenturs verdensprisindeks holdt sig stabilt i november, med lavere internationale kornpriser opvejet af højere priser på vegetabilske olier. Det skriver Reuters.

Fødevare- og landbrugsorganisationens (Fao) prisindeks, som sporer de mest globalt handlede fødevareråvarer, var i gennemsnit 120,4 point i november, omkring oktobers niveauer, som var de laveste siden marts 2021.

Aflæsningen i november markerede et fald på 10,7 procent i forhold til november sidste år.

Faos kornprisindeks faldt med 3,0 procent måned-til-måned i november, anført af et kraftigt fald i majspriserne, mens priserne på hvede faldt med 2,4 procent.

Priserne på vegetabilsk olie steg dog 3,4 procent fra oktober.

- Palmeoliepriserne steg med mere end 6 procent i november, hovedsageligt understøttet af mere aktive indkøb fra førende importlande og sæsonmæssigt lavere produktion i større producerende lande, sagde Fao i en erklæring.

Produktionsudsigter

Agenturets mejeriprisindeks steg 2,2 procent fra oktober, anført af høj efterspørgsel efter smør og skummetmælkspulver i det nordøstlige Asien og øget efterspørgsel i Vesteuropa op til helligdagene.

Sukkerpriserne steg 1,4 procent måned-til-måned i november, men var i gennemsnit 41,1 procent højere end sidste november takket være forværrede produktionsudsigter i Thailand og Indien.

I en separat rapport om kornudbud og -efterspørgsel hævede Fao sin prognose for verdens kornproduktion i år til rekordhøje 2,823 milliarder tons mod 2,819 milliarder tidligere – hvilket svarer til en stigning på 0,9 procent fra 2022.

Frem til næste sæson er såning af 2024-vinterhvedeafgrøden i gang på den nordlige halvkugle, og områdevæksten kan være begrænset på grund af de lavere afgrødepriser.

Ikke desto mindre ser agenturet verdens kornlagre stige med 2,7 procent ved udgangen af ​​2024-sæsonen, mens forholdet mellem kornlagre og brug forventes at være på 30,8 procent i 2023/24, »hvilket indikerer et generelt behageligt udbudsniveau«.

Læs også