USA står igen over for truende nedlukning

Det amerikanske statsbudget er igen uafklaret, hvilket truer med at lukke dele af statsapparatet ned. Det er fjerde gang siden september, at denne risiko opstår, og den gentagne cyklus af forhandlinger og deadline-pres har efterhånden en velkendt klang, skriver Finans.

Selvom sandsynligheden for en nedlukning vurderes til at være lav, kan det stadig påvirke finansmarkederne, og ifølge mediet er investorerne nervøse for konsekvenserne af en mulig nedlukning.

- Finansmarkederne ser ikke ud til at være forberedte på, at vi ender med en længere nedlukning. På det seneste har investorerne været begejstrede for AI (kunstig intelligens, red.), som har løftet aktiemarkedet til rekordniveauer. Men vi risikerer, at det er »højt at flyve, dybt at falde«, hvis situationen avler usikkerhed og får dem til at realisere deres aktieafkast, fastslår Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea, overfor mediet.

Trods risikoen for en nedlukning forventes det, at Kongressen vil finde en løsning inden den næste deadline. Tidligere er der blevet indgået aftaler i sidste øjeblik, og valgåret i USA øger sandsynligheden for en kompromisløsning.

Selv hvis nedlukningen bliver en realitet, er der en tradition for at sikre, at de statsansatte får udbetalt deres løn efterfølgende, hvilket mindsker de umiddelbare økonomiske konsekvenser. En nedlukning kan dog påvirke økonomien ved at hindre tilgængeligheden af økonomiske nøgletal, hvilket kan skabe usikkerhed på markedet.

Læs også