I 50 år har landbruget været hæmmet af klimaforandringer

Produktionen i landbruget er steget meget på 50 år. Men hvis ikke der havde været klimaforandringer, så kunne der have været en større vækst, lyder det fra IPCC’s nye rapport om klimaet.

Til trods for at den samlede landbrugsproduktivitet er steget, så har klimaændringer igennem de sidste 50 år været en hæmmer for væksten i sektoren.

Det er en af konklusionerne i FN's klimapanel, IPCC’s, nye, dystre rapport om klimaet, som udkom mandag.

Klimaændringer, herunder stigninger i hyppigheden og intensiteten af vejrekstremer, har reduceret fødevare- og vandsikkerheden, hvilket samtidig hindrer indsatsen for at nå mål for bæredygtig udvikling 

Tiltagende vejr- og klimaekstreme begivenheder har udsat millioner af mennesker for akut fødevareusikkerhed og reduceret vandsikkerhed.

Klimaforandringerne har primært ramt landbruget i de mellemliggende og sydlige breddegrader. På de nordlige breddegrader har effekten dog været positiv, lyder det i rapporten.

I rapporten lyder det, at op mod 3,6 milliarder mennesker allerede lever steder, der er særligt sårbare over for klimaforandringerne, og at op mod 14 procent af alle arter på land kan risikere at uddø, hvis temperaturen stiger 1,5 grader.

- Vi står i en meget alvorlig situation. Klimaet kalder på handling, og vi er nødt til at svare, hvis konsekvenserne ikke skal vokse sig større. Jeg bider særligt mærke i, at der er brug for globalt samarbejde, hvis klimatilpasningen skal være effektiv. Det understreger, hvor vigtigt vores arbejde som grønt foregangsland er, og at vi fortsat kæmper klimaets kamp på den internationale spillebane for at skubbe på for mere global klimahandling, så vi sammen kan holde temperaturen nede, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Læs også