Efterspørgslen af hvede skuffer

Efterspørgslen efter hvede på eksportmarked skuffer her ved årets begyndelse. Derfor starter hvedeprisen januar måned med et lille tilbagefald. Det betyder dog ikke, at du skal sælge din hvede endnu. På den lange bane tegner det nemlig fortsat på, at hvedeprisen skal op.

En ellers prisstærk afslutning for hvede på året 2019 er her ved den spæde start på 2020 blevet vendt til et lille prisfald. Med streg under lille. Der er indtil videre blot tale om en naturlig kortsigtet svækkelse af hvedeprisen ovenpå det, der viste sig at blive et godt efterår rent prismæssigt for planteavlere i hele Europa. Grunden til den lille tilbagegang her ved årets begyndelse skal vi blandt andet finde i en tilbagegang i efterspørgslen efter hvede ude på eksportmarkedet.

De seneste eksporttal fra USA viser en skuffende eksport af hvede i ugen op mod nytår. Her blev der således blot eksporteret 333 tusinde tons hvede ud af USA. Holder vi denne eksport op imod de 600 tusinde tons, der var forventet eksporteret, så kan vi konkludere, at købersiden på eksportmarkedet ikke rigtigt er kommet tilbage fra juleferie. Den amerikanske eksport kan bruges som rettesnor for den generelle købsinteresse ude på verdensmarkedet for afgrøder. Derfor er den skuffende eksport af amerikansk hvede også forklaringen på, hvorfor hvedeprisen i sidste uge tog et lille ryk ned her i Europa.

Hvedeprisen skal op igen

Men der er vel og mærke kun tale om et lille prisfald. Den ledende europæiske hvedepris på MATIF-børsen i Paris handler i skrivende stund til 189 euro pr. ton. Det er dermed blot en enkelt euro under de 190 euro, som hvedeprisen ramte i slutningen af december måned. Jeg forventer at hvedeprisen i de kommende uger igen vil bevæge sig op over de 190 euro og at målet for hvedeprisen frem mod høsten næste sommer ligger oppe i området omkring 220 euro pr ton. Derfor ser jeg et fortsat stigningspotentiale for hvedeprisen her på vores kanter i omegnen af 15 procent. Af samme grund holder jeg fast i min anbefaling fra sensommeren 2019, om at du som planteavler afventer salg af hvede.

Kina afviser USA`s krav

Kina vil alligevel ikke opfylde USA´s krav om at importere mere amerikansk hvede og derfor er der heller ikke udsigt til, at de to lande vil nå til enighed omkring en afslutning på handelskrigen. Det er godt nyt for europæisk landbrug og specielt for danske svineproducenter.

Kina vil ikke imødekomme USA`s krav om at skrue op for eksporten af hvede og majs. Det var ellers et af Donald Trumps krav for en løsning på de to landes handelskonflikt, der brød ud tilbage i 2018. I december måned sidste år udtalte den amerikanske præsident ellers, at Kina var gået med til at øge deres import af amerikanske afgrøder. Men den kinesiske regering ønsker ikke at købe amerikanske afgrøder, eftersom landet i givet fald selv vil skulle lægge deres egen afgrødeproduktion i 2020 på lager.

En løsning på de to landes handelskonflikt må vi derfor spejde langt efter ude i horisonten. Amerikansk landbrug har stadig ikke udsigt til at kunne få åbnet op for deres største eksportmarked og det kan komme landbruget her i Europa til gode. Især europæiske og dermed også danske svineproducenter vil kunne lukrere på den efterhånden langstrakte handelskrig mellem USA og Kina.

Som det klart fremgår af dagens artikel om trading, så er den amerikanske svinepris fortsat presset helt i bund. Det er den derimod ikke her på vores side af Atlanterhavet, hvor vi sidste år så en svinepris i Danmark, der skød op med godt og vel 50 procent. Kina vil, så længe handelskrigen verserer, skulle søge mod blandt andet Europa for at source deres behov for svinekød. Af samme grund fastholder jeg min forventning til, at den danske svinenotering i 2020 kan gå yderligere op med helt op mod 25 procent.

Læs også