Europæisk hvedeeksport steget 51 procent

Det går bedre med den europæiske hvedeeksport i år.

8 millioner tons er der ifølge Jyske Banks afgrødekommentar eksporteret år til dato, og det er 51 procent mere end på samme tid sidste år.

Samtidig er den russiske eksport juli-september faldet med 1,6 millioner ton i forhold til sidste år.

I USA er prisen lav, og kombineret med en sen høst betyder det, at de amerikanske vinterhvedearealer har udsigt til at falde for syvende år i træk, oplyser banken.

- Dermed har den amerikanske vinterhvede igen i år udsigt til at slå rekord med det laveste antal arealer i 111 år med blot 30,7 millioner acres, lyder det i afgrødekommentaren.

Kina har sikret sig sit forbrug af sojabønner

De amerikanske sojabønner står over for hårdere konkurrence, blandt andet fordi det ifølge Jyske Banks afgrødekommentar rapporteres, at Kina i vid udstrækning har sikret sig sit forbrug for indeværende kalenderår.

- … det giver kun de amerikanske varer en begrænset periode, hvor den er konkurrencedygtig, inden nye sydamerikanske varer rammer markedet i begyndelsen af det nye år og formentlig sætter priserne under pres, vurderer banken.

Noteringen for slagtesvin rammer 13 kroner

I går gik der endnu et velgørende gib igennem svineproducenterne, da slagtesvinenoteringen atter tog et hop på 20 øre, så den nu er oppe i 13 kroner rent.

Det skete sidst i uge 11 og 12 i 2001, altså for 18 år siden.

Søer og orner er uændret henholdsvis 9,10 kroner og 8,10 kroner pr. kg.

- Efterspørgslen på dansk grisekød er ualmindelig god, og den er bredt funderet globalt. Det er fortsat de asiatiske markeder, der agerer trækdyr, men den nye virkelighed breder sig stille og roligt til andre verdensdele og ikke mindst Europa, lyder det i en markedskommentar fra Danish Crown.

 - Efter et par år, hvor vi lidt hårdt sagt fik sparket sand i ansigtet, når vi sad i forhandlingsmøder, så er stemningen helt anderledes i dag. Vi har en fin dialog med kunderne, men jeg må indrømme, at jeg er meget spændt på, om der overhovedet er de mængder af eksempelvis skinker og bacon til rådighed, som der typisk efterspørges i ugerne op til jul, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

 - Markedet i Kina er virkelig stærkt, fordi indkøberne kæmper for at skaffe kød, der kan nå frem inden kinesisk nytår i slutningen af januar. Som vi tidligere har fortalt, er det et kæmpe puslespil at udnytte kapaciteten på frysehusene bedst muligt, men vores medarbejdere ude på slagterierne, og de ansatte på de frysehuse vi samarbejder med, leverer en fantastisk indsats, siger Lars Albertsen.

Læs også