Markedsnoter: God høst og svinepriser giver byggelyst

Konsulenterne i Djursland Landboforening oplever lige nu en stigende interesse fra landmænd, som gerne vil have optimeret produktionsapparatet. Årsagen er blandt andet en stigning i noteringspris på slagtesvin og kornlagrene, som er fyldt op efter årets høst.

Rikke Skyum, chef for foreningens afdeling »land, miljø & erhverv«, forklarer, at står man som landmand i den situation, at produktionen er hæmmet af antal grise i stalden eller vægtgrænser, så er det værd at overveje at få lavet en miljøgodkendelse efter de regler, som trådte i kraft den 1. august 2017.

- Den nye godkendelse gør det muligt at have en større produktion alt efter, hvor effektiv man er, fordi man godkender arealet fremfor antallet af dyrenheder, som man gjorde tidligere. Hvis en landmand har eksisterende fysiske rammer til at producere mere, men oplever at effektiviteten bliver begrænset af produktionstilladelsen, kan han med fordel få en ny godkendelse, pointerer hun.

Møllehvede fortsat i nedtrend

Denne uges stigninger har fået møllehveden til at bevæge sig ud af det oversolgte terræn, men den handles fortsat i en faldende trendkanal, konstaterer Jyske Bank i en afgrødekommentar.

- Vi favoriserer en stabil til let stigende prisudvikling, men risikobilledet er i øjeblikket afdæmpet, og det er svært at få øje på, hvad der skal drive møllehveden over 180 euro pr. ton, skriver banken.

Rapsfrø står til stigninger

I det vegetabilske oliemarked faldt palmeolielagrene i Malaysia i august for 6. måned i træk, og samtidig betyder en stærk eksport, at sidste års rekordstore lagre er nedbragt. Det skaber optimisme for prisudviklingen, vurderer Jyske Bank i en afgrødekommentar.

Ugunstige forhold for næste års rapsafgrøder, med mangel på nedbør i det franske, understøtter udviklingen, tilføjer banken.

AgroMarkets: Køb færdigfoder nu

Har man fulgt AgroMarkets anbefalinger inden for køb af færdigfoder, er det nu tid til at afdække de sidste 25 procent af høst 2019 og desuden købe frem til nytår 2020.

- I morgen (i dag, red.) er det den 12. september, og så lakker det nedadgående prispres mod enden for kornet. Det er jo der, hvor foderstofferne afregner kornet over for landmændene, og så kommer der til at gå en periode igen, inden markedet danner en ny pris, forklarer handelsrådgiver i AgroMarkets, John Jensen, som ser to muligheder for sig:

At købe nu eller vente til efter nytår.

- Og da vi i øjeblikket har priser i samme niveau som i 2017, som på daværende tidspunkt var de billigste i fem år, så vælger vi at købe, for der er nogle ting, der indikerer, at der kan komme nogle korrektioner i opadgående retning i markedet, tilføjer handelsrådgiveren.

Læs også