bannerPos

Økologiske kornpriser i et vadested

Det er primært nedgangen i både æg- og svineproduktionen, der begrænser efterspørgslen efter foderkorn, men med de seneste ugers stigninger på noteringen for økologisk svinekød, og en stigende appetit på økologi fra de typiske eksportlande, kan det tyde på, at bunden i markedet for økologisk korn er ved at være nået, vurderer en analytiker.
29-05-2020 15:16

Det økologiske marked for korn ligger fortsat mere eller mindre vandret, skriver Rasmus Hein Hansen fra finans- og strategiafdelingen på Agrocura i en nyhed på rådgivningsselskabets hjemmeside.

- I og for sig er det ikke unaturligt, da større ordrer historisk først placeres fra slutningen af maj og fremefter. Overraskende er det dog, at der slet ikke er aktivitet på markedet, og det er alt andet lige et udtryk for en meget begrænset efterspørgsel på økologisk korn. Det er primært nedgangen i både æg- og svineproduktionen, der begrænser efterspørgslen efter foderkorn, men med de seneste ugers stigninger på noteringen for økologisk svinekød, og en stigende appetit på økologi fra de typiske eksportlande kan det tyde på, at bunden er ved at være nået, skriver Rasmus Haun Hansen, og tilføjer:

- Det er dog ikke noget, vi skal forvente vil afspejle sig i priserne, da mange kornhandlere stadig har en del (dyr) korn på lager fra tidligere år.

Positivt

De økologiske proteinafgrøder som hestebønner og ærter kan ifølge analytikeren være på vej op i pris, og den økologiske soja har allerede taget nogle solide prisstigninger i de sidste måneder. 

- Det er positiv læsning for mange planteavlere, og vi har formentlig ikke set den sidste prisstigning her, skriver Rasmus Haun Hansen, som man kan høre udlægge sit syn på markedet i en video på www.agroucra.dk

Rasmus Haun Hansen peger på, at det økologiske marked er mere uigennemskueligt, og det kan til tider være svært at navigere i både som køber og sælger, hvis ikke man har fingeren på pulsen.

 

Gamle bygninger kræver vedligehold

Selvom landbrugene og de nye staldbygninger bliver større og større, er det vigtigt at bevare de gamle og mindre avlsbygninger som et vidne om landets stolte landbrugstraditioner.

Nyt fodertilskud har ført til friske søer og flere grise

- Når vi får tre grise mere igennem pr. årsso inklusiv de managementmæssige tiltag, så har det værdi. Sådan lyder ordene blandt andet fra en fynsk svineproducent, der i snart et år har tilsat fodertilskuddet EP199 i drægtigheds- og diegivningsperioden.

USDA overrasker prisstærkt

For en gang skyld overrasker det amerikanske landbrugsministerium med en prisstærk WASDE-rapport for blandt andet hvede. Det ser derfor stadig ud til, at hvedeprisen kan gå yderligere op til trods for den igangværende europæiske hvedehøst.

Så er kornhøsten i gang på Sydvestfyn

Som et af de første steder i Danmark tog Henrik Banke og hans far, Jørgen Banke, som tilsammen ejer Ebberup Maskinstation på Sydvestfyn, i dag hul på høst af deres vinterbyg.

Sparker gang i multifunktionel jordfordeling

De første tre projekter med multifunktionel jordfordeling kan nu starte op, efter at Landbrugsstyrelsen har givet tilladelse til tre projekter. I alt forventes det, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.

Forudser normal svensk høst

Svenske Lantmännen forudser, at den svenske korn- og oliefrøhøst i år bliver på 6,1 millioner tons, hvilket er på et normalt leje.

Landbruget kræver svar om kloakvandet i Limfjorden

Nu vil landboforeningerne LandboNord, Agri Nord, LandboThy og Landboforeningen Limfjord have klarlagt, hvor mange næringsstoffer, blandt andet kvælstof og fosfor, der er i udledningerne fra kommunerne. Det vil de, efter det er kommet frem, at flere kommuner udleder urenset spildevand direkte i Limfjorden.

Et lille håb om fælles løsninger og intern enighed

På LandboNords generalforsamling, der i år foregik digitalt, lagde formand, Niels Vestergaard Salling, vægt på vigtigheden af fælles løsninger med blandt andre DN, mens der internt i landbruget er brug for fælles fodslag.
Side 1 af 1874 (37477 artikler)Prev1234567187218731874Next