Skidt tilstand for amerikanske afgrøder

Høst og afgrødekvalitet i USA er ikke som normalt. Det gavner afgrødepriserne i ikke kun Amerika, men også her i Europa. Der er lige nu fokus på hvad der sker med majs og sojahøsten i USA og det tyder på, at blive til en skuffende affære. Afvent derfor yderligere salg af dine afgrøder, indtil vi har et mere klart billede af hvordan det ender ud med afgrøderne på den anden side af Atlanterhavet.

Det amerikanske landbrugsministerium er netop udkommet med deres ugentlige opgørelse over afgrødernes tilstand i USA. Igen er det ikke for opløftende information der kommer fra den anden side af Atlanterhavet. Derfor kan det også undre mig en del, at den månedlige rapport over den globale afgrødeforsyning ikke mindst den amerikanske afgrødeforsyning, som udkom i sidste uge, ikke var mere prisstærk end tilfældet i virkeligheden var. Men mon ikke det ændrer sig i opgørelsen over den globale afgrødeforsyning i næste måned, den såkaldte WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium USDA. Det tyder alt i det mindste på.

Ifølge den seneste opgørelse fra USDA, der udkom onsdag eftermiddag vores tid, så vurderes blot 55 procent af den amerikanske majs til at ligge i bedste kvalitetskategori, god til fremragende kvalitet. Det er godt under vurderingen på samme tid sidste år, hvor hele 65 procent af den amerikanske majs, blev sat til at være af ypperste kvalitet.

Majshøsten går ikke for godt i USA

Ydermere så går det heller ikke for godt med at få høstet den amerikanske majs. Lige nu burde høstaktiviteten være i højeste gear. Det er blot ikke tilfældet i år, hvor dårlige vejrforhold har skabt ikke kun dårlig majskvalitet, men ligeledes forsinket høsten af majs gevaldigt. Således er der indtil videre kun blevet høstet majs på 22 procent af de tilplantede arealer. Det er dermed langt under de 36 procent der er normalt netop nu og ligeledes godt under de 36 procent af majsarealerne, der var blevet høstet på samme tid sidste år.

Meget bedre ser det ikke ud for den amerikanske soja. Her vurderes 54 procent til at ligge placeret i den bedste kvalitetskategori, god til fremragende kvalitet. Det er skuffende set i forhold til, at der på samme tid sidste år var tale om, at hele 66 procent af den amerikanske soja var i den bedste tilstand. Høsten af sojabønner halter også efter, ligesom det er tilfældet for majsens vedkommende. Således er der nu kun blevet høstet sojabønner på 26 procent af de tilplantede arealer. Godt nok er der taler om en okay fremgang i sojahøsten, set i forhold til sidste uge, hvor der var blevet høstet sojabønner på 14 procent af de tilsåede arealer. Men samtidig må vi holde os for øje, at der sidste år, på nuværende tidspunkt, var blevet høstet sojabønner på 37 procent af arealerne og oven i hatten plejer der i gennemsnit, at være blevet høstet sojabønner på 49 procent af arealerne.

Det står med andre ord ikke for godt til med afgrødesituationen i USA og det forventer jeg, vil komme til at påvirke afgrødepriserne på globalt plan i opadgående retning i den kommende tid.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også