Tysk industri i bedring

PMI-tal for Tyskland viser, at modvinden løjer lidt af for den underdrejede industri, lyder det fra Nykredit i en kommentar.

- Det samlede PMI-indeks for industrien viser en pæn fremgang i november med en stigning fra 42,1 til 43,8 – dog stadig er et meget svagt niveau. Vigtige underindeks for ordrer og beskæftigelse går pænt frem. Samtidig viser tilsvarende tal for den tyske servicesektor dog en lille tilbagegang fra 51,6 til 51,3, skriver Nykredit, og tilføjer:

- Nedgangen i tysk industri har været så voldsom, at den har smittet af på resten af økonomien, som også har mistet højde – det ser vi igen i dag. Indtil videre ser vi dog stadig både vækst og jobskabelse i servicesektoren, og det forventer også vil være tilfældet i de kommende kvartaler. Ikke desto mindre så er industrien så afgørende en del af tysk økonomi, at svagheden her har trukket BNP-væksten i nul – Tyskland stagnerer i øjeblikket. Og varer problemer i industrien ved tilpas længe, så kan en større nedtur true. Det ville være ekstremt skidt for resten af Europa, og ikke mindst Danmark, som er ganske afhængig af den tyske økonomi.- Dagens tal peger på, at modvinden letter en smule, og når vi kigger ind i næste år, så venter vi, at industrien vil sætte mere kul på produktionen. Meget tyder på, at den i dag ligger et stykke under salget. Det betyder at der foregår en tydelig lagernedbringelse, som på sigt ikke kan vare ved. Medmindre efterspørgsel falder helt sammen, så bør den tyske industri skulle hæve produktionen, når vi kommer lidt ind i 2020 og lagrene er banket helt i bund.

Læs også