Dynamisk ejerteam på Falster: - Vi er fleksible og klar til fremtiden

FMR Maskiner i Nykøbing Falster har både flere importagenturer, forhandlingen af Deutz-Fahr, JCB og Lemken, og samtidig med en størrelse og organisation, som er omstillingsparat.

FMR Maskiner i Nykøbing Falster har en lang tradition for forhandlingen af Deutz-traktorer, helt tilbage til starten som DLAM-afdeling. Fotos: Erik Hansen - Vi har flere højsæsoner året igennem, forklarer værkfører Kent Møller. For tiden er der travlhed med klargøring af Holmer roeoptagere, som firmaet importerer. Bag ham en to år gammel tre-akslet Holmer Terra Dos T4 40, som er taget i bytte og på vej til en ny kunde. Seneste nye importagentur hos FMR Maskiner er det store program af Sany gravemaskiner. - Vi oplever en kæmpe interesse for maskinerne, der er prisbillige i forhold til konkurrenterne og med fem års garanti, fortæller Karina Hansen, der står for salget af entreprenørgrejet. JCB Agri-programmet er et vigtigt aktiv hos FMR Maskiner. Her klargøres en ny 8,5 tons læssemaskine, der er solgt til en kommune.

Begge er de landmandsuddannet, og i år 2000 gik de i samme klasse på jordbrugsteknologstudiet på Vejlby Landbrugsskole. Efter otte år i en nordjysk maskinforretning tog Henrik Monk Rasmussen hjem til Nykøbing Falster for fire år senere at overtage faderens maskinforretning, mens Anders Hansen drog ud i verden som landmand og var i en periode ansat hos Pöttinger i Østrig, inden de i 2016 fandt sammen igen.

Fra at være en lokalbaseret maskinforretning, der oprindelig var DLAM-afdeling - hvor Fin M. Rasmussen var udlært og siden forretningsfører, og hvor han i 1993 købte forretningen - har de to studiekammerater med hver deres halvdel af ejerskabet udviklet FMR Maskiner ApS til både en landsdækkende importvirksomhed og en maskinforretning, som dækker hele Sjælland og Sydhavsøerne.

- Med de stadig større og færre landbrug er det nødvendigt at være omstillingsparate. Med en fornuftig økonomi og en ikke alt for stor virksomhed har vi haft muligheden for at tilpasse os virkeligheden i branchen, fremhæver Anders Hansen (45), der efter to år på freelancebasis i 2018 købte sig ind i FMR Maskiner.

Importmaskiner

I forvejen havde maskinforretningen i Nykøbing Falster importen af de tyske Holmer roeoptagere til hele landet, og med Anders Hansens indtræden blev importaktiviteterne udvidet med ikke mindst de tyske Geringhoff specialskærebord til mejetærskere og Agrisem jordbehandlingsredskaberne fra Frankrig. Sidste år kom også Sany gravemaskinerne fra verdens næststørste producent på programmet.

- Naturligvis har vi altid øjne og ører åbne for nye produkter, men de skal passe godt ind i vores eksisterende forretning. Lige nu er der ikke noget nyt på tegnebrættet, siger Anders Hansen og suppleres af Henrik Rasmussen:

- Netop udvidelsen med et ben indenfor i entreprenørbranchen har de konkurrencedygtige Sany gravemaskiner givet os nye muligheder og en bredere pallette. Der har været kæmpeinteresse for disse kvalitetsmaskiner, der strækker sig lige fra 1600 kg til 100 tons, og flere er allerede solgt.

Deutz igen

- Men også Deutz-Fahr traktorernes tilbagevenden med det nye importselskab har været en succes for os, påpeger Henrik Rasmussen (48).

Han erkender dog samtidig, at usikkerheden med stigende renter og en CO2-afgift efter et ophedet marked for et par år siden har dæmpet omsætningshastigheden for maskiner.

- Det ser igen mere positivt ud, ikke mindst fordi landmændene har tilpasset sig situationen og ser ind i fremtiden. Og for vores vedkommende har vi godt kunne klare os igennem perioden i kraft af de flere ben, vi har at stå på.

Højsæsoner året rundt

Foruden importaktiviteterne og traktorforhandlingen nævner Henrik Rasmussen forhandlingen af JCB Agri-produkterne, hvor ikke mindst teleskoplæsserne anvendes 24/7 i flere sammenhænge, heriblandt hos mange mælkeproducenter.

- Det er afgørende, at der altid skal kunne læsses foder, og derfor er vores serviceteam altid klar, fremhæver maskinhandleren og nævner, at FMR Maskiner med det brede maskinudbud har højsæsoner for de ni værkstedfolk og de øvrige team nærmest året rundt.

Med de mange selvkørende Holmer roeoptagere primært i Østdanmark, hvor sukkerroerne gror, men også til foderroerne i Jylland, har de dedikerede Holmer-montører højsæson lige fra midten af september til - som det endte i år - helt hen til februar. Dernæst kommer eftersyn og udskiftning af de mange sliddele på de store maskiner fra januar og de meste af foråret.

I høst gælder det så opfølgningen af Geringhoff-importprodukterne og serviceringen af forhandlerne i det jyske område, og den generelle høstservice. Senest er netop en ny Deutz-Fahr mejetærsker solgt til den forestående sæson.

Lemken i over 30 år

Endvidere har FMR Maskiner gennem over 30 år været forhandler af Lemken plove, jordbehandlingsredskaber og såmaskiner.

- Her er højsæsonerne i sagens natur både forår og om efteråret, hvor den stærke lerjord hernede skal vendes, bearbejdes og tilsås, siger Henrik Rasmussen og nævner, at der gennem de mange år er opbygget en høj markedsandel for det kraftige Lemken-grej i forretningens salgsområde - alt imens han er på vej ud til en kunde med et tilbud på en ny Lemken-plov.

Som nævnt tilbyder FMR Maskiner også Agrisem-importprodukterne indenfor jordbehandling, og her fremhæver medejer Anders Hansen ikke mindst grubberne, der som særkende har en specialudviklet tand, der løsner, men ikke sammenblander, de enkelte jordlag.

Kundekontakt og netværk

Som det fremgår af billedet øverst på siden, var de to ejere af FMR Maskiner i forrige uge på Borgeby-messen ved Malmø.

- Det var blandt andet for at se, hvad der rører sig i maskinbranchen men ikke mindst med aftaler med flere kunder om at fremvise både Deutz-Fahr traktorer og Lemken redskaber, fortæller Henrik Rasmussen.

Også på Roskilde Dyrskue deltog FMR Maskiner som altid, og det blev til mange gode kontakter.

- I det hele taget prioriterer vi meget at være til stede og have en god kundekontakt og et stort netværk. I vinter havde vi over 100 kunder med på en bustur til Agritechnica i Hannover, og i januar var rigtig mange mødt op til vores åbent hus, hvor vi havde indlæg fra både maskinkonsulent Christian Rabølle og markedsanalytiker Jens Schjerning.

FMR Maskiner ApS

Maskinforretningen blev grundlagt i 1956 som afdeling af Dansk Landbrugs Andels Maskinindkøb (DLAM) på Markedsgade og flyttedes senere til den nuværende placering på Københavnsvej i Nykøbing Falster

I 1993 over forretningsfører Fin M. Rasmussen forretningen, der i mellemtiden var blevet til Dania Agro, og FMR Landbrugsmaskiner opstod. I 2012 overtager sønnen Henrik M. Rasmussen virksomheden, og i 2018 bliver Anders Hansen ejer af 50 procent af maskinforretningen

På traktorsiden var der i DLAM-perioden forhandling af Deutz, og siden John Deere frem til 2010, hvor Deutz-Fahr forhandlingen vendte tilbage. Desuden forhandles i dag JCB, Lemken, m.fl. Endvidere har FMR Maskiner importen af Holmer, Geringhoff og Agrisem.

16 ansatte, inkl. de to ejere og to salgsfolk

Læs også