452 traktorer og entreprenørmaskiner blev stjålet sidste år

Forsikringsbranchen opfordrer til at have fokus på at forebygge tyverierne. Der blev stjålet 452 traktorer og entreprenørmaskiner sidste år. Det er en kraftig stigning i forhold til året før. Kun 12 af dem blev fundet igen.

I 2020 gik tyve i højere grad end tidligere efter traktorer og entreprenørmaskiner.

Der blev stjålet 452 stk. Til sammenligning var tallet 165 stk. i 2019. 

Det oplyser Forsikring & Pension, der er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber

- Det er en voldsom stigning, og vi opfordrer både private og firmaer til have ekstra fokus på at forhindre tyverierne. Store værdier forsvinder op i den blå luft, og både ud fra et økonomisk og et bæredygtighedssynspunkt er det rigtig skidt, siger underdirektør Pia Holm Steffensen, Forsikring & Pension.

Meget få af de forsvundne traktorer og entreprenørmaskiner bliver nogensinde fundet igen. Indtil videre er det kun 12 af de stjålne maskiner i 2020, som blev opsporet. Det hænger sammen med, at de sjældent er let genkendelige via nummerplader, som biler er det, og heller ikke har startnøgler, der er svære at kopiere eller komme uden om.

- Der sker formentlig det, at tyvene om natten henter traktorer og entreprenørmaskiner, som står på byggepladser eller står ude der, hvor de skal bruges næste dag. De bliver så stjålet og trukket op på for eksempel en ladvogn og kørt bort, siger Pia Holm Steffensen.

De mest tyvetækkelige maskiner er ikke store tunge bulldozere, men for eksemel minilæssere, minigravere og traktorer.

Tyverierne finder sted overalt i Danmark. Mange på Sjælland, men også Jylland og Fyn er hårdt ramt. Bornholm gik derimod helt fri i 2020.

Gode råd fra Forsikring & Pension til at forebygge tyveri af maskineri

  • Opbevar nøglerne under sikre forhold og gerne i et aflåst skab. Opbevar dem ikke i umiddelbar nærhed af maskinerne frit tilgængeligt.
  • Lad kun maskiner stå ude, hvis ikke andet er muligt. Kør for eksempel traktoren ind i maskinhuset i stedet for at lade den stå på marken efter fyraften.
  • Parker maskinerne, så de er mindst synlige fra vejen.
  • Sørg for solid indhegning og tyverisikring omkring maskinerne, når de står ude om natten på byggepladser og ved længerevarende vejarbejder
  • Vær kreativ med »indhegning«: 
  • Store og tunge entreprenørmaskiner – som er svære at stjæle - kan sættes til at spærre af, så tyvene ikke kan stjæle de mindre. 
  • En tung løftearm fra en kran kan ved fyraften sænkes ned og gøre det svært for tyvene at komme til eller fjerne en maskine
  • Brug mærkning eller GPS-udstyr, så maskinerne er nemmere at finde igen.

Læs også