Dansk inspiration i fremtidens Volvo-maskiner

Mød Volvos prototype LX13 – den intelligente fremtid for konstruktionsbranchen – med inspiration fra Lego.

Prototypen af LX03 er blevet bygget af et dedikeret team af medarbejdere. Foto: Volvo Construction Equipment

En fuldstændig uafhængig elektrisk prototype med batteri fra Volvo Construction Equipment (Volvo CE) er det første eksempel i den virkelige verden på en læssemaskine med selvlærende koncept med hjerne til at tage beslutninger, udføre opgaver og interagere med mennesker.

Det er også første gang nogensinde, at en Lego Technic-model er blevet omdannet til en rigtig maskine. Selv om LX03 endnu ikke kan købes, forventer ingeniørerne, at værdifulde oplysninger fra den vil blive indført i applikationer.

Volvo LX03 er inspireret af et koncept udtænkt af ingeniører og designere hos Volvo CE og Lego Technic, og den udgør en bemærkelsesværdig milepæl, som baner nye veje inden for smart konstruktionsteknologi.

- Vi har brug for at omdanne byggebranchen med smarte og mere bæredygtige løsninger, som vil have en indvirkning på den globale skala. Vores afsløring af LX03-prototypen er et vidnesbyrd om vores ingeniørers utrolige ekspertise og vores forenede engagement hen imod positiv ændring, siger Melker Jernberg, formand for Volvo CE.

Vellykket partnerskab

Hvad der startede som et spændende projekt mellem designere og ingeniører i Volvo og Lego, har med tiden udviklet sig til den vellykkede lancering af 42081 Lego Technic-konceptlæssemaskinen Zeux med hjælp fra et team af dygtige børn.

Lego-koncernens produktchef for Lego Technic, Niels Henrik Horsted, er meget tilfreds med forløbet.

- Vores to virksomheder har haft et yderst vellykket partnerskab i årenes løb, hvor vi har samarbejdet om adskillige Lego Technic-modeller. Men dette er første gang, vi laver en rigtig maskine baseret på en model og ikke omvendt – og det er det, som gør dette til et virkelig unikt projekt, siger han.

Godt samarbejde

Prototypen af LX03 er blevet bygget af et dedikeret team af ingeniører og programmører fra Volvo CE-anlæg i Eskilstuna i Sverige og Konz i Tyskland i samarbejde med designteamet i Göteborg i Sverige.

- Det er en 5-tons læssemaskine, der er blevet udviklet som et modulkoncept med muligheden for at blive gjort større eller mindre blot med en eller to ændringer i fremstillingsprocessen.

Den har også samme drivlinje som L25 Electric, hvilket gør den til en støjsvag maskine med nul emissioner og en driftstid på op til otte timer afhængigt af anvendelsen.

Den er designet til at være en smart og sikker slider, udstyret med en hjerne, som kan tilpasse sig til forskellige situationer, tage beslutninger i realtid og det allervigtigste, samarbejde med mennesker. Den kan programmeres af kunderne til at udføre tunge, repetitive eller farlige opgaver og dermed reducere behovet for mennesker på anlægget.

Læs også